Остри реакции след призива на папа Франциск Украйна да преговаря за мир

Външният министър на Полша подчерта, че е странно да се отправят призиви към жертвата на престъплението, а не към извършителя

Русия е готова за преговори за край на войната. Това казаха от Кремъл по повод думите на папа Франциск, които предизвикаха отзвук по целия свят. Според говорителя на руския президент, Путин многократно е изразявал „откритост и готовност” да реши различията на масата за преговори.

Руснаците били готови да преговарят с Украйна, но разговорите се проваляли поради отхвърлянето им от Киев. Това е позиция, която Кремъл повтаря отдавна. „Както след изказванията на папата, така и след изказвания на други страни – тези призиви се срещат с твърд отказ от киевския режим. Той не допуска възможността за преговори”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украйна настоява, че тези позиции на руснаците са лъжа. Предложените от Русия мирни споразумения винаги тръгват от едно предусловие – Украйна трябва да се откаже от своите законни територии и да ги признае за руски. Едва след това да започнат разговори за условията за мир.

Украинците посочват и друга пречка – преди войната Владимир Путин многократно казваше, че няма да напада Украйна и че няма да окупира украински територии. Киев не вижда каква стойност би имал договор с лидер, който е доказал, че говори едно и върши друго.

Те критикуваха и изказването на папата, който призова Киев да „намери кураж за бялото знаме”. „Най-силният е този, който в битката между доброто и злото застава на страната на доброто. А не се опитва да ги изкара едно и също и да нарече това „преговори”, посочва украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Външният министър на Полша Радослав Шикорски подчерта, че е странно папата да отправя призиви към жертвата на престъплението, а не към извършителя. „А какво ще кажете, в името на баланса, да приканим Путин да има куража да изтегли войските си от Украйна? Ще настъпи мир, без нужда от преговори”,  заяви той.

В отговор пратеникът на Ватикана в Киев беше привикан в украинското външно министерство, след като папа Франциск предложи страната да обмисли вдигането на „бялото знаме” срещу Русия, предаде АФП. Украйна гневно отхвърли предложението на папата да преговаря с Русия две години след нейното нахлуване, като се зарече никога да не се предаде на Москва.

Дипломатическото ведомство добави, че пратеникът Висвалдас Кулбодас е бил уведомен, че Киев е разочарован от думите на папата относно бялото знаме. Министерството заяви, че думите на католическия лидер насърчават Русия да продължи да пренебрегва международното право. „Главата на Светия престол трябваше да изпрати сигнали до международната общност за необходимостта от незабавно обединяване на силите, за да се гарантира победата на доброто над злото, както и да се обърне към нападателя, а не към жертвата”, се казва още в съобщението.