Освободените моряци от “Руен“ пътуват към Оман с охрана

Същият индийски кораб, който освободи на 17 декември старши помощник капитана, е освободил и целия екипаж на 16 март

Българските моряци от кораба „Руен“ трябва да се върнат у нас след около 15 дни. Преди да се върнат в България те ще пътуват с военноморски кораб от Оман до Индия.

„Моряците от кораба „Руен“ с 10 души охрана пътуват към Оман, където ще продължи разследването от „Интерпол“. След това с военноморски кораб ще отпътуват към Индия, където ще завършат последните разследващи действия и българските граждани трябва след около 15 дни да се завърнат в България успешно“, съобщи Таня Димитрова – директор на Ситуационния център към Министерството на външните работи (МВнР) в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

В събота вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел съобщи, че екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, в който са и осем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили.

Таня Димитрова увери, че екипажът на кораба е в добро здраве, поддържат връзка с корабособствениците, които имат постоянен контакт с моряците.

„От тях имаме информация. Към момента целият екипаж е в много добро здраве, благодарение на военноморските индийски сили, които успяха да извършат успешна операция на 16 март 2024 г. Въпреки че сомалийските пирати първи откриха огън, в крайна сметка операцията завърши успешно“, добави тя.

Тя уточни, че същият индийски кораб, който освободи на 17 декември старши помощник капитана, е освободил и целия екипаж на 16 март.

„Това се случи благодарение на усилията на всички, включени в процеса – Министерството на външните работи, с помощта на международни организации, с наши партньори, с ръководената от Европейския съюз операция „Аталанта“, за която също изказваме благодарност, и със съдействието на вицепремиера Мария Габриел, която имаше ръководна роля“, отбеляза директорът на Ситуационния център на МВнР.

За един от българските моряци, които още през декември е освободен от пиратите, за да се лекува в болница, Таня Димитрова съобщи, че се е прибрал в България на 22 декември миналата година и вече е в добро здраве.

Индийските военноморски сили се включиха с 12 кораба в Червено море да охраняват всички търговски кораби и също така военноморската операция на ЕС „Аталанта“, е част от този процес.

„Ние като страна членка на ЕС също имаме нашата роля“, допълни още Таня Димитрова.