От 31 март летим за Шенген без паспортен контрол

Летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас са готови за Шенген. Те ще приложат мерките още от 31 март за разделянето на пътниците от Шенген, които ще бъдат без паспортна проверка, и тези от трети страни, които ще подлежат на граничен контрол, съобщи TravelNews.

Главният изпълнителен директор на „СОФ Кънект“, концесионер на Летище София, Хесус Кабайеро заяви, че отварянето на коридорите за свободно преминаване на граждани от страни от Шенген на Летище София вече е подготвено за лесно изпълнение за една нощ.

„Всъщност ние сме готови отдавна, тъй като преминахме няколко успешни проверки от ЕС, което също допринесе за приемането на България в Шенген“, каза той.

От 31 март 2024 г. пътниците заминаващи от София до страни в Шенген ще отиват на гишето за регистрация на багажа (check-in) ако имат такъв, след което продължават за проверка на бордна карта, проверката за сигурност и директно продължават към изхода за отвеждане към самолета. Няма да минават през паспортен контрол.

Пристигащите от страна от Шенген директно ще продължават към зоната за получаване на багаж, без да преминават през паспортна проверка.

Пътниците, летящи до страна извън Шенген, т. нар. трети страни, като Великобритания, Турция, Сърбия, Катар, Дубай, Египет, Тунис и други държави в Азия и Африка, ще отиват на гишето за регистрация на багажа, ако имат такъв, след което продължават за проверка на бордна карта, проверката за сигурност, преминават през паспортен контрол и тогава ще отиват към изхода за отвеждане към самолета.

Пристигащите от страна извън Шенген ще минават първо през паспортния контрол и след това към зоната за получаване на багаж и изхода.

За пътници, летящи до и от страни от Шенген, пътуването през летището ще бъде съкратено, тъй като те няма да преминават през паспортен контрол. За пътници, летящи до и от страни извън Шенген, пътуването през летището ще бъде както е сега, обясни Хесус Кабайеро.

Полетите ще се разпределят по нов начин между столичните терминали

Концесионетър на Летище София планира нова комуникационна стратегия с авиокомпаниите, която да сведе до минимум броят на пътниците, отиващи на грешния терминал.

Същата организация се очаква и на Летище Пловдив. При проектирането на пътническия терминал през 2009 г. е взето предвид приемането на страната ни в Шенгенското пространство. Терминалът разполага с възможност за разделяне на пътникопотока на „Шенген“ и „Не-Шенген“, така че мерки в тази посока се взети и изпълнени.

От концесионера на летищата във Варна и Бургас – „Фрапорт“, заявиха, че са абсолютно готови за влизането ни в Шенген.

„Още от 2013 г., когато бяха пуснати в експлоатация новите пътнически терминали на Летище Варна и Летище Бургас, разполагаме с инфраструктурата за разделяне на пътническите потоци. Съвместно с държавните органи, подготвихме и съгласувахме план за изпълнение, който вече стартира. На практика Летище Варна и Летище Бургас дори още от днес са готови да работят според изискванията на Шенгенското пространство“, заявиха от „Фрапорт“.