От ден до пладне: Мария Габриел предлага 1-годишен кабинет

„Ще предложа разговорите да продължат с цел съставяне на експертно, за една година, на основите на приоритети, работещо правителство. Имаме теми, по които взеха отношение парламентарните групи. Има много силни страни, чуха се послания към българските граждани. Различията са богатство – диалог, грижа за хората, инфлация, цени, диалог и решения, авторитет на България в Европа и света. Общи цели, приоритети, мерки“, това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ – СДС Мария Габриел на брифинг.

Тя посочи още, че диалог между парламентарно представените партии има. Според нея сега трябва да се покаже амбиция, за да има България работещо правителство.

„Поради различията, които имаме, и те ясно бяха откроени и ние оставаме отворени за този диалог, за всички е ясно, че следващата стъпка разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети“, обясни Габриел.

Кандидатът за премиер от ГЕРБ – СДС обяви, че утре ще покани групата на БСП, защото с тях имат най-големи различия.

„Заставам пред вас, защото в последните няколко дни водя разговори с парламентарните групи от Народното събрание. През последните дни търсих отговори на два въпроса. Първият е „Има ли нужда България от работещо правителство“, отговорът е „Да“, обясни тя.