От кумова срама: Корнелия с условия за брак с ГЕРБ

На среща за управленска програма, инициирана от ГЕРБ, БСП поиска подходът да е по-различен. Вместо да се говори за конкретна програма, да се определят национални приоритети, да се посочи ясен хоризонт на управление на евентуално правителство, както и какъв да е форматът му.

Това се разбра от първите минути на срещата, която беше публична. Подобно на разговорите с ДПС, но за разлика от тези с „Продължаваме промяната – Демократична България“, срещата на ГЕРБ с БСП е при закрити врати.

От срещата отсъстваше председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова. Още преди началото на разговорите с ГЕРБ пред журналисти в Народното събрание тя изрази недоволство от подхода на партията на Борисов.

Какво не хареса БСП

„Получихме официална покана, че ни канят да обсъждаме управленската програма на ГЕРБ-СДС. Поискахме я предварително, изпратиха ни управленската програма на „Продължаваме промяната – Демократична България“, която вчера ГЕРБ разбиха на пух и прах. Попитахме и казаха, че е програмата на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза Корнелия Нинова.

Тезите на Нинова на срещата разви заместника ѝ Кристиан Вигенин: „Структурирането на целия процес не се прави по-най-добрия начин. Нашето разбиране е, че, за да не бъде хаотичен процесът, трябва да има повече яснота от ГЕРБ.

Преди да навлезем в детайли по партийни приоритети и да сравняваме програми, трябва да определим две-три неща, които да дадат насока, кои са големите национални приоритети. Хубаво е да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие. Третият елемент е как ГЕРБ си представя формата на правителството.

Вигенин препраща към изказване лидерът на Бойко Борисов направи разнопосочни изказвания как вижда хоризонта на управление и формата на правителство. Вчера Борисов говори за шест месеца, днес (4 май) в раздразнението си към медиите посочи като възможност „за един месец дори, за три месеца“. Вчера Борисов допусна две формули за правителство: на малцинството, само с кадри на ГЕРБ или т. нар. кабинет от личности, в който всяка от подкрепящите формации да има представители.