работа и заетост
работа и заетост

От работещи хора никой не се страхува

Германската икономика печели от българи и румънци и притесненията от техния наплив след началото на следващата година, са безпочвени.

Това прозрение излезе от устата на евкорокомисаря по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор. По-важното е, че до същия извод е достигнала и Ангела Меркел. Германският канцлер дори отива по-далеч, заявявайки, че през новия си трети мандат ще разчита на висококвалифицирани имигранти.

Най-сетне на някои европейски лидери започна да им просветва, че българи и румънци не са непременно тъмни балкански субекти, стремящи се единствено да източват социалната им система, а мнозина от тях могат сериозно да допринасят за техните собствени икономики. Това ние си го знаем отдавна, защото голяма част от излизащите през Терминал 2 българи в посока някоя друга европейска държава, са добре образовани, квалифицирани и амбициозни и отиват там с намерението да работят.

И където и другаде да се намират, си плащат добросъвестно данъците и осигуровките, така както са го правили и тук. Запълват недостига не само от нископлатени, но и от квалифицирани кадри, и внасят пари в техните икономики. Да, разбира се, има и такива, за които да отидеш в чужбина означава хем по-добър живот, хем да не си даваш зор, а да си лежиш и отнякъде да капят помощи.

Или пък представата им за препитание опира до кражба, проституция или дребни далавери. Знаем ги кои са, защото и тук са си същите. Но и в тези държави, в които представата за нас е като за мързеливци, престъпници и жива напаст, си имат такива техни граждани. Не случайно наскоро британският министър на финансите обяви намерение от догодина безработните да полагат обществено полезен труд, а не с години да се занимават с нищоправене.

Ако все повече европейски лидери, а и гражданите на техните страни се отърсят от преувеличените страхове, които блокират рационалното им мислене, ще бъде добре не само за имигрантите, но и за самите тях. Защото работещите хора носят полза, независимо откъде са.