От РЮА: Румен Радев разкова Мария Габриел за Гешев

Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на г-н Гешев трудно предизвиква у мен възторг. Така президентът Румен Радев, който е на посещение в Република Южна Африка (РЮА), буквално разкова изненадващата заявка на кандидат-премиерката от ГЕРБ, че първата работа на „нейния“ правосъден министър щяла да е отстраняването на главния прокурор Иван Гешев за „уронване престижа на съдебната власт“.

„Когато през 2019-а върнах предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го преизбра с мнозинство и единодушие. Когато преди години поисках оставката на Иван Гешев – партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, тя беше в колаборация с него.

Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви  квотата  на партията на г-жа Габриел го спаси, също единодушно”, припомни президентът.

Държавният глава заяви, че България загубила три години, в които внесените от неговите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби, прашасаха.

„Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен. Затова силно се надявам бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за България решения”, завърши Радев.