Отиваме на нови избори до края на 2024-а?

Димитър Ганев от „Тренд” не изключва възможността за нов вот, като подчертава, че след 9 юни „няма как да се създаде правителство, което да предизвиква особен ентусиазъм в обществото“. Той обаче смята, че „за ГЕРБ ще бъде много трудно да бие с двуцифрена разлика и след това да обяви пред обществото, че отново отиваме на избори“.

„Голямата преднина пред втория предполага по-голяма отговорност за съставяне на правителство. Ако ГЕРБ бие с двуцифрена разлика и обяви, че не може да състави правителство, би изникнал следният въпрос: Очевидно ГЕРБ все още е в политическа изолация, след като не може да състави правителство и никой не иска да играе с тях. Това ще е трудна ситуация за ГЕРБ. Затова Борисов ще се опита да направи кабинет“, казва Ганев.

Освен това според него при нови избори, това ще говори за пълно изхабяване на системата и „заявката от страна на Радев ще бъде много лесна“.

По думите на Първан Симеонов от „Галъп” пък въпросът дали след тези избори ще има нов предсрочен вот няма да е решаващ, защото през последните години „вече всичко е играно, всичко е казано, всичко вече сме видели“.