Откриха близо 60 000 луксозни парфюми, маскирани като компоти, в района на Дунав мост (ВИДЕО+СНИМКИ)

58 417 „маркови“ парфюма от 33 различни луксозни марки, скрити между стъклени буркани, задържаха митническите служители при проверка на два камиона в района на Дунав мост при Видин. Рекордното за последните над 15 години количество е установено в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“, ГДБОП и НАП.

На излизане от България към Полша са спрени за проверка два камиона, управлявани от български граждани. Водачите са представили документи, според които превозват стъклени буркани.

При извършения оглед в помещението на първото возило митническите инспектори забелязват, че част от палетата са с различна височина. Те са разтоварени и е установено, че 20 от общо 28 съдържат не буркани, а кашони с 28 985 парфюма. Проверката на втория товарен автомобил установява същите несъответствия и още 20 палета, натоварени с 29 432 „маркови“ парфюма.

Общо са открити 58 417 флакона с тегло 30 тона. Те са задържани, поради съмнение, че се превозват в нарушение на правата върху интелектуалната собственост. От началото на 2024 година на различни гранични пунктове са задържани общо над 168 000 фалшиви парфюмерийни и козметични стоки.