Откриха хеликоптерната площадка на болница „Света Екатерина”

Преди дни у нас пристигна и първата въздушна линейка

Официално откриха хеликоптерната площадка към столичната болница „Света Екатерина“. Вече е готов и маршрутът, по който спешният екип ще въвежда пациенти от нея до шокова зала. На откриването присъства здравният министър проф. Христо Хинков. Той почерта колко е важна локацията на болница „Света Екатерина”, защото, поемайки спешен случай там, пациентът много бързо може да бъде транспортиран до другите близки лечебни заведения.

До 2 седмици ще бъде лицензирана и площадката към столичната болница „Лозенец”. Здравният министър посочи, че останалите площадки, които предстои да бъдат сертифицирани скоро, са в областните градове.

„Св. Екатерина” е на стратегическо място и може да обслужва много болници наоколо. Що се касае до другите площадки, те ще бъдат в областните градове – общо 25 на брой. Това означава, че почти всяка областна болница ще може да приема хеликоптери”, заяви проф. Хинков.

Преди броени дни у нас пристигна и първата въздушна линейка. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ, като в началото ще се извършват полети само в светлата част на денонощието. До края на годината страната ни ще разполага с още два хеликоптера.