Отложиха делото за кметските избори в София

Разширената експертиза трябва да установи колко от евентуално установените различия са в ущърб на Ваня Григорова и колко в полза на Васил Терзиев

Делото, което започна по жалба на Ваня Григорова, с която тя оспорва резултатите от изборите в София, се отложи за 15 март.

Експерти, назначени от Административния съд София -град, трябва да проверят резултатите от над 1000 секции в София, да анализират всички протоколи на Секционните избирателни комисии и да ги съпоставят с паметите на машините, за да се види има ли разлики между записано и преброено, съобщи БНР.

Разширената експертиза трябва да установи колко от евентуално установените различия са в ущърб на Ваня Григорова и колко в полза на Васил Терзиев.

На заседанието на процеса в началото на декември миналата година член на секционна избирателна комисия разказа за проблеми при гласуването с машините.

Председателят на Общинската избирателна комисия в София Полина Витанова обясни, че на изборите в София са заведени малко над 300 протокола за проблеми с машинното гласуване. Тя посочи, че по време на балотажа ЦИК е издал две различни разпореждания с инструкции как да се отчитат гласовете в такива случаи.

Витанова заяви тогава, че в крайна сметка гласовете са отразени коректно.