Отнеха титлата „Мис България“ от Елизабет Кравец

„Мис България” 2023 Елизабет Кравец е лишена от титлата си, обявиха на Фейсбук страницата си организаторите на конкурса. Като мотиви те посочват неспазване на задълженията на Елизабт Кравец и нейно участие в дейности, които противоречат на ценностите на организацията „Мис България“. Изборът й предизвика дебат в социалните мрежи, тъй като има украински корени. Организаторите посочват следните мотиви:

„За съжаление, тези нарушения увредиха репутацията, имиджа и престижа на нашия национален конкурс за красота, като г-ца Кравец не изпълни задълженията налагани от дадената й титла.

В резултат на това организацията „Мис България“ понесе щети, накърняващи нейните бизнес отношения както с дългогодишни партньори, така и с нови такива.

След внимателно разглеждане и обстоен преглед на обстоятелствата организацията Мис България реши, че тези нарушения подкопават интегритета и репутацията на конкурса и неговата общност. В резултат на това, г-н Гаел Бонел Санчез няма друг избор, освен да отнеме титлата и короната от г-ца Елизабет Кравец, като това решение влиза в сила незабавно”, посочват от организацията.

Считано от 3 юни г-ца Елизабет Кравец няма право да ползва търговската марка с наименованието „Мис България“ в своята комуникация, включително в социалните мрежи и във фактурите си. Първата подгласничка, г-ца Илияна Борисова, ще поеме титлата на „Мис България“ и ще изпълнява отговорностите, свързани с короната.

„Ние имаме пълно доверие в нейната способност да представлява нашата организация с грация, достойнство и в съответствие с нашите ценности. Ние разбираме, че това решение може да изненада мнозина.

Уверяваме ви, че то не е взето с лекота. Нашият основен ангажимент е насочен към принципите на справедливост, чест и положително представяне на нашия конкурс. Г-н Санчез е инвестирал значително, за да укрепи престижа на този конкурс за красота, който донесе признание на г-ца Елизабет Кравец. За съжаление, тя се възползва от тази възможност, без да вземе предвид организацията и нейните ценности.

Желаем на г-ца Елизабет Кравец, бивша „Мис България“, всичко най-добро в бъдещите и начинания. Многократно сме я уведомявали за проблемите и се надяваме, че тя разбира и уважава основанията за взимане на това решение. Благодарим ви за разбирането и продължаващата подкрепа към организацията „Мис България”, добавят още организаторите на конкурса.

От съобщението не става ясно с кои действия Елизабет Кравец е уронила имиджа на конкурса. На страницата й в Инстаграм обаче е добавена към видео реклама на марка дрехи, което предизвика негативни коментари в социалната мрежа.

Рекламата показва как Кравец се вози в последен модел „Мерцедес“ и носи чанта, пълна с пари, на мъж, който пали пура със запалена банкнота евро. „Носиш ли ги“, пита „Мис България“ мъжа, представител на модния бранд. Той отговаря: „Парите“. Кравец е представена в рекламата като „Мис България“, а не с нейното име. След като дава чанатата с парите, тя получава куфар с дрехи. Чуват се полицейски сирени и стрелба. Видеото завършва с дрехите на модния бранд на земята с надпис: „Престъпна колекция“. Ползватели в Инстаграм коментират, че изгореното евро е истинско и парите трябва да се дават за благотворителност.