Отрязаха размахващата „Шпагин“ ръка от паметника на съветската армия (СНИМКИ)

БСП отиде на крака и при премиера Николай Денков с настояването демонтажът да бъде спрян, но без успех

Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия, след като работници отрязаха с флекс най-високата фигура на монумента.


Демонтажът, който в социалните мрежи бе определен като „Специална реставрационна операция“, започна с високо вдигнатата ръка на съветски войник, държаща автомат, известен като Шпагин.

Това се случва на фона на протести, ранен депутат (Свиленски от БСП), протести, обидни изказвания в парламента и призиви за протести.

БСП отиде на крака и при премиера Николай Денков с настояването демонтажът да бъде спрян, но без успех. След срещата те призоваха свои симпатизанти да излязат на протест срещу премахването на паметника.

„От 70 години този паметник никога не е реставриран. Ние възложихме това обследване и резултатите показаха, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини във фигурите“, каза Вяра Тодева, областен управител на София.

 

Експертното становище е изготвено от скулптора Марин Марков. По думите му имало сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см.
„Когато е монтиран е бил налят бетон в краката на фигурите. С годините там е проникнала влага и ледът е разрушил метала“, коментира Марков по-рано през деня.

Първо ще бъдат демонтирани фигурите, които се намират най-високо, но засега не е ясно къде ще се съхраняват. По думите на Тодеа ще се охраняват в държавен имот.

След обществена поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се след това фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, ако пространството там позволява това. От самият музей обаче заявиха, че няма възможност при тях да се съхранява паметника.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че не одобрява тези действия и хората трябвало да виждат и лошото.

„Възраждане“ се заканиха, че ще предпремат всички мерки, включително и на ръба на закона, за да запазят Паметника на Съветската армия на мястото, на което е. Ще сезират и прокуратурата, защото имат съмнения, че длъжностните не са спазили закона и вършат всичко скрито за широката общественост.

От БСП дори обявиха, че кранът до паметника е незаконен.

Русия също реагира чрез говорителя на външно министрество Мария Захарова.

Днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската армия”, заявява Мария Захарова. „Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята. Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Те изглеждат особено цинични в условията на галопиращ растеж на неонацистките настроения в самата Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята. България отдавна, без да го забелязва, върви по пътя на реабилитация на нацизма“, се казва в част от нейното изявление.