Пак криза с мигрантите! Лагерите – претъпкани, персоналът напуска

Лагерите за бежанци у нас са претъпкани заради невижданата  мигрантска вълна, която ни залива напоследък, предимно от съседна Турция. Само за последните два месеца полицията излови стотици нелегални, превозвани от трафиканти в тирове и най-различни возила. Без да се смятат легално искащите убежище. Често се стига и до трагедии, каквато се разигра в Бургас, когато автобус с нелегални мигранти, управляван от 16-годишен сириец, помете препречилата пътя им кола на полицията, в резултат на което загинаха двама полицаи.

Според последни данни само в Бусманци при капацитет от 300 души, там са настанени над 420, а бежанците спят по коридори, складове и в телевизионните зали. Над 95% от тях са мъже под 30 години, а държавите, от които твърдят, че идват, са предимно Алжир, Мароко и  Тунис. Има още афганистанци, сирийци и пакистанци. Рядко някой от тях знае западен език, порад което и общуването с тях е почти невъзможно.

Такъв наплив не е имало поне от 2-3 години насам, коментират запознати.

Препълването на центровете, както и липсата на елементарни условия поради недостиг на материали и техника, води и до вълна на отлив от напускащ персонал. Невъзможно е да се обгрижват толкова много хора, а и има много тегава бюрокрация и за най-дребните и евтини консумативи, които се чакат твърде дълго време, жалват се някои от тях в социалните мрежи. Доброволците също изчезнаха яко дим.

Острият проблем, стоящ пред държавата с мургавите чужденци, едва ли ще намери решение скоро. Едва ли ще помогне особено и намерениято на временната власт да облекчи центровете за настаняване, като приведе в действие лагера в Любимец с фургони и яка ограда.

Експерти по сигурността са категорични, че трябва да се „запушат дупките” на границата, през която се изливат потоците от нелегални мигранти.

Религиозни хора пък припомнят пророчество на Петър Дънов, в което той пророкува бежанска вълна, която ще залее цяла Европа, включително Балканите и България.