ПАК ЩЕТА: Цигарите поскъпват, вижте кои с колко

Пореден удар по джоба на българина – заради вдигането на акциза цените на повечето марки цигари се увеличават с 30 стотинки от този месец и вероятно ще се плащат от купувачите скоро – след изчерпването на сегашните количества. Има и увеличение на най-евтините брандове с 20 стотинки.

Засега най-популярните нагреваеми тютюневи изделия за Iqos, които са производство на Филип Морис Интернешънъл, нямат регистрирана нова цена и се продават по 5.50 лв. кутийката. Конкурентните им изделия – на Импириъл Тобако и на Бритиш Американ Тобако, които сега са с цена от 5 лв., също не са регистрирали нови цени.

Новите акцизи

През миналата година Европейската комисия подготви ново увеличаване на минималната ставка на акцизите, двойно в сравнение със сегашната ставка от 90 евро на 1000 къса. Предложението, което все още се съгласува между страните-членки е ставката да нарасне на 180 евро до 2025 г.

Увеличаването на акцизите в България е пряк резултат от тази идея, като целта е цените да нарастват плавно, а не шоково, което да предизвика нарастване на контрабандните и фалшиви цигари.

Производителите, които настояваха за плавно увеличаване на акцизите и календар през годините, получиха нов вид преизчисление на цените, според което до 2025 г. цената на кутия цигари трябва да нараства с 20-30 стотинки годишно. Тютюневите компании поискаха отлагателен срок за въвеждането на новите акцизи от три месеца и затова новите бандероли с новите цени започват да се печат от март тази година.

Плавното увеличение

Според регистъра на цените, най-популярните брандове цигари поскъпват средно с 30 стотинки. Така например Karelia Blue ще се продава вече за 5.30 лв. кутията, Rothmans Blue поскъпва от 5.20 на 5.50 лв., Marlboro red ще струва 6 лв., а Parliament – 6.80 лв. Dunhill 100 ще струва 6.50 лв.

В регистъра има и по-малки поскъпвания на цигарите – например увеличението на някои от брандовете на Dunhill, Marlboro, The King и Merylin е 20 стотинки.

Лидерът по акцизи

Според годишния отчет на агенция „Митници“ нетните приходи от акциз за тютюн и тютюневи изделия през 2022 г. за първи път надхвърлят 3 млрд. лв., което е ръст от 5.8% спрямо 2021 г. Така акцизите от тютюневи изделия формират 52.7% от общите нетни приходи от акцизи, над тези от горива и алкохол.

Количествата на обложени с акциз цигари през 2022 г. нарастват с 4.9%. Събраните приходи от акциз за нагреваеми тютюневи изделия през 2022 г. са в размер на 70.1 млн. лева или 55.6% повече от събраните през 2021 г.