Палавият инспектор от ВСС Александър Мумджиев хвърли оставка

Съдебният инспектор Александър Мумджиев е подал оставка, съобщи инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Ден по-рано се разбра, че той е бил задържан от полицията за кратко заради оплакване, че е отправял неприлични предложение към камериерки и сервитьорка в хотел във Враца.

По закон инспекторите се избират от парламента. В случая обаче, твърдят от инспектората, няма нужда от решение за освобождаването на Мумджиев. Причината е, че той е на поста при изтекъл мандат.

„Изявлението на Мумджиев до народното събрание има уведомителен характер“, казват от институцията. Затова вече издадена заповед за прекратяване на отношенията му с ИВСС.

За скандала със съдебния инспектор се разбра в сряда. Сайтът lex.bg съобщи, че преди няколко дни той е бил командирован във Враца. След настаняването си в хотел обаче започнал да отправя сексуални предложения на камериерките. На сервитьорката в ресторанта обяснявал, че е много важен човек и може да я откара за лечение в съседен град.

Сигналът до МВР бил подаден от служителите на хотела. Инспекторът е бил задържан за кратко.

Мумджиев е втори мандат съдебен инспектор. Това се случи след като парламентът така и не намери време да избере нов състав на инспектората въпреки че има такова задължение.