Пълно слънчево затъмнение: Откъде ще може да се наблюдава?

Това е най-интересното астрономическо явление за 2024 г. поради продължителната си пълна фаза

На 8 април настъпва пълно слънчево затъмнение, видимо от Северна Америка, което е второ затъмнение за тази година (след лунното от полусянката на Земята на 25 март). Освен това то е най-интересното астрономическо явление за 2024 г. поради продължителната си пълна фаза.

Пълните слънчеви затъмнения предлагат единствената възможност за изследване на слънчевата корона чрез наблюдения от Земята, поради което те са обект на особен интерес за професионалните и любителите астрономи.

Обичайна практика е екипи от цял свят да се стичат към местата, откъдето ще премине сянката на Луната, т.е. откъдето ще се наблюдава пълна фаза, и то с максимална продължителност. При това наблюдателите пренасят със себе си немалко апаратура, внимателно подготвена месеци преди самото явление.

 

Снимка: Reuters

 

Екипи от български професионални и любители астрономи вече се отправиха към Мексико и Тексас – това са дестинациите, откъдето пълната фаза ще продължи най-дълго.

На 8 април затъмнението ще се наблюдава като частично слънчево от източната част на Тихия океан, Централна и Северна Америка, северната част на Атлантическия океан и о-в Гренландия.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн.

 

Снимка: Reuters

 

След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик. После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

Фазите на затъмнението

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Риби. Явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се приближава максимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита.

Поради това Луната ще бъде с по-голям видим диаметър, което ще повиши продължителността на пълната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдател от района на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Частичните фази ще започнат в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще започне в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико.

Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.