ПАНДЕМИЯ: 38 деца станаха майки в Кърджалийско

Общо 38 непълнолетни майки от област Кърджали са получавали миналата година месечни помощи за отглеждане на дете, като най-много са те на територията на община Кърджали – 13. Това каза за БТА изпълняващият длъжността директор на РД „Социално подпомагане“ в Кърджали Марияна Мушкова.

От пресцентъра на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ коментираха за БТА, че през 2022 г. в родилното отделение на болницата са родили своите деца 60 майки. От началото на настоящата година броят им е шест.

Т.нар. детски са отпуснати от дирекциите в четири от общо седем общини в региона, а именно – Кърджали, Крумовград – 13, Кирково – 1, и Момчилград – 3.

Само през първите два месеца на 2023 г. месечна помощ за отглеждане на дете е отпусната на 20 непълнолетни майки, отново в същите общини. Най-много този път са в Крумовград – 9 и най-малко в Кирково – на 2 майки.

Марияна Мушкова уточни също, че помощи за отглеждане на повече от едно дете са отпуснати на три майки.

За да има право на такива, едно от условията е детето да не е настанено за отглеждане извън семейството. Доходът на член от семейството не трябва да надвишава 510 лв., за да бъде получаван пълният размер – 50 лв. за едно дете, 110 лв. за две, 165 лв. за три деца. При доходи между 510 лв. и 610 лв. детската надбавка е 80 процента от пълния ѝ размер.