панелен блок
панелен блок

Панелките с още 10 години живот

Очакват бетонните сгради да се превърнат в гета

Панелните блокове имат още около 10 години живот. След това те трябва или да се санират, или да се разрушат. Това заяви в понеделник Атанас Черешаров, общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) пред БНТ. Причината е, че голяма част от панелните комплекси са строени в края на 60-те и 70-те години. По думите на Людмил Леонидов, общински съветник в СОС, проблемът е в изпълнението и експлоатацията, тъй като сградите не са ремонтирани, откакто са построени, има и много течове, което е най-тежко за сградите, тъй като те предизвикват корозия и разрушаване.

Зам.-кметът по сигурността на София Иван Сотиров предупреди, че има реална опасност някои панелни сгради да се превърнат в гета. Той обясни, че поради липсата на разбирателство между съседите в панелните сгради част от хората с по-добри финансови възможности се преместват да живеят на други места, а на тяхно място се настаняват други с нисък социален статус, които не извършват никаква поддръжка на своята собственост.

Според Сотиров 50 процента от сградите, собственост на общината, вече са обследвани. Относно частните сгради с панелни апартаменти Сотиров предложи да се предприеме комплекс от мерки, които да предвидят данъчни облекчения и стимули за етажни собственици, които се сдружават и заделят средства за обследване, последвано от саниране на тези сгради. По думите му, за да се реши проблемът, е нужно да се извършат законодателни промени. Целта ще е хората, които не поддържат своята собственост, да бъдат принудени по някакъв начин да се грижат за нея, дори и чрез ипотекиране на имота. Заместник-кметът подчерта, че има европейски средства в посока на облагородяването на жилищните сгради у нас, но те няма да са достатъчни за всички панелни жилища.

В средата на януари строителният министър Росен Плевнелиев съобщи, че ще започне проект за обновяване на 720 000 панелни жилища и сгради в лошо състояние, в които живеят 3 милиона българи. Половината от тези сгради са в четири града – София, Пловдив, Варна и Бургас.