Паника: Военните привикват запасняци (ДОКУМЕНТ)

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че „започва подготовката на пушечно месо“, внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (според Фразеологичния речник на българския език „пушечно месо“ означава „неосъзната войнишка маса, която бива изтребвана за чужди интереси“).

Снимката в поста показва известие за явяване до 25.01.2023 година в офис за военен отчет към Община Стара Загора за получаване на повиквателна заповед. Известието няма адресат, но фигурира подпис на лице, за което в текста пише, че е на цивилния служител Зарко Шишманов – експерт в офиса за военен отчет.

Коментари под поста разбират посланието в него като начало на мобилизация за цивилни в армията на Република България във връзка със сложната външнополитическа обстановка. 

Постът генерира множество провокативни коментари.

Направихме проверка на въпросното известие, като се свързахме с началника на Военно окръжие – Стара Загора полковник Людмил Маринов.

Той потвърди, че известието от снимката в социалните мрежи е реален, истински документ, издаден от офис за военен отчет в Община Стара Загора, с което запасните се викат за връчване на повиквателна заповед. И обясни, че при явяване на запасния в офиса за военен отчет ще му бъдат обяснена причината за връчването на повиквателната заповед, в кой случай може да бъде извикан за изпълнение, както и произтичащите от заповедта задължения.

Известието обаче не е повиквателна заповед, нито мобилизация, а част от рутинна процедура за попълване на запасния състав.

„Това са рутинни дейности при които се подменят запасните, техника-запас, резерв и т.н. Пак искам да уточним – не става въпрос за запасна мобилизация, това са рутинни действия, които се извършват за подмяна на състава…“

„Ние подменяме хората – т.нар. запасни, които реално при мобилизация, при война, ще изпълняват своите задължения“, каза полк. Маринов. Той подчерта, че ако в заповедта има някакви задачи, те не са извън територията на България.

Началникът на Военно окръжие – Стара Загора обясни, че към 25 януари 2023 г. няма обявена обща или частична мобилизация за Българската армия.

„Ние нямаме такива задачи – да извършваме мобилизация, към момента.“

Проверка в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България показва, че обща или частична мобилизация може да бъде обявена единствено от президента на Република България, което не е факт към 25.01.2023 година.

Заключение

Твърдението, че започва подготовката на пушечно месо, внушаващо извършване на мобилизация за Българската армия е НЕВЯРНО.

Снимката, показваща известие за явяване в офис за военен отчет към Община Стара Загора не е фалшифицирана, но документът е част от рутинна процедура за подмяна на запасния състав, а не за редовния състав на Българската армия.