Папа Франциск: Има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт

Светият отец призова да се потърсят мирни решения за спиране на бойните действия

Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от продължаващата вече от почти две години война на Русия срещу Украйна. Това посочва Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ), цитирана от „Ройтерс“.

Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 г. и двете страни водят по думите на някои наблюдатели война на изтощение на фона на опасения, че западната подкрепа за Киев може да отслабне, ако конфликтът се проточи.

В свое писмо до ръководителя на УГКЦ Франциск пише, че съжалява, че „на фона на една все по-трагична международна ситуация има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт“, се казва в изявление на църквата.

В него се пояснява, че Светият отец е изпратил писмото си в отговор на писмо от главния архиепископ на украинската църква Святослав Шевчук, в което той изразил подобни опасения относно войната и информирал папата за руските въздушни удари от 29 декември – най-големите от началото на конфликта.

Според изявлението Франциск нарекъл ударите по цивилни и жизненоважна инфраструктура „отвратителни, неприемливи и напълно неоправдани“ и призовал международната общност и всички участници в конфликта да търсят мирни решения.

Папата непрестанно призовава за мир и многократно е отправял апели за помощ на „мъченическа Украйна“, но някои украински среди отправят критики срещу него заради привидното му нежелание открито да критикува Русия, особено в началото на войната.

Франциск също така изпрати свой специален пратеник – италианският кардинал Матео Дзупи – в Киев, Москва и Пекин и му възложи да помогне за връщането на украински деца от Русия и окупираните от нея украински територии.

Русия казва, че е готова за мирни преговори, ако Украйна се съобрази с „новата реалност“, което предполага признаване на факта, че Русия контролира около 17,5% от украинската територия, отбелязва Ройтерс. Украинския президент Володимир Зеленски отхвърля всяко предположение, че Москва се интересува от преговори.