Pope Francis attends the weekly general audience at the Paul VI Hall at the Vatican, December 14, 2022. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Папа Франциск разкри: Иска да бъде погребан извън Ватикана

Той би подал оставка, ако здравето му се влоши изключително

Папа Франциск иска да бъде погребан извън Ватикана, за да „опрости“ сложните погребални ритуали за папата. В интервю за мексиканска телевизия той казва, че се чувства по-добре, но ако здравето му се влоши изключително – би подал оставка.

В неделя Франциск навършва 87 години. Той разкрива плановете си за погребение в интервю за мексиканската телевизия N+ по случай празника на Дева Мария от Гуадалупе.

В интервюто, записано преди папата да отслужи литургията в базиликата „Свети Петър“, Франциск изглежда възстановен от бронхита, който прекара наскоро. Той често се смее, докато обсъжда теми като здравето си, миграцията, отношенията си с покойния папа Бенедикт XVI и плановете си за пътувания.

Папа Франциск разкрива, че работи с церемониалния майстор на Ватикана, архиепископ Диего Равели, за опростяване на сложните, дълги като книги погребални ритуали, които са били използвани за неговите предшественици.

Папа Франциск казва, че заради предаността си към Мария, Божията майка, е решил да бъде погребан в римската базилика „Санта Мария Маджоре“, където по традиция отива да се моли преди и след всяко свое пътуване в чужбина. Очаква се самата заупокойна литургия да се проведе на площад „Свети Петър“.

Много папи са погребани в криптите под базиликата „Свети Петър“. Последният папа, който е погребан извън Ватикана, е Лъв XIII, който умира през 1903 г. и е погребан в базиликата „Свети Йоан Латерански“ в Рим. Франциск ще бъде първият папа от повече от век, който не е погребан във Ватикана.

Главата на Римокатолическата църква заявява, че би подал оставка, както направи Бенедикт през 2013 г., ако здравето му се влоши изключително, но също така смята, че папските оставки не трябва да се превръщат в норма.

Папа Франциск казва, че здравето му е добро, но моли за молитви, тъй като се справя със старостта. „Чувствам се добре, чувствам се по-добре. Понякога ми казват, че не съм благоразумен, защото ми се иска да правя неща и да се движа. Предполагам, че това са добри знаци, нали? Аз съм доста добре“, казва той.

 

Бронхитът принуди Франциск да отмени пътуването си до Дубай този месец, за да участва в срещата на върха за климата COP28. През юни той претърпя операция за отстраняване на коремна херния и изглежда се е възстановил напълно от тази операция.

Той заяви, че се надява да осъществи три пътувания през следващата година – в Полинезия, в Белгия и в родната си Аржентина за първото си посещение там след избирането му през 2013 г.