Папа Франциск с обвинение, че е отправил хомофобска обида при среща на закрити врата

Папа Франциск е казал на италианските епископи да не позволяват на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, като 2 италиански вестника твърдят, че той е отправил хомофобска обида по време на среща при закрити врата миналата седмица, пише Си Ен Ен.

Позовавайки се на източници от вътрешността на срещата, вестниците Corriere della Sera и La Repubblica съобщиха вчера, 27 май, че папата е направил коментарите по време на среща с италианските епископи на 20 май.

Това се случва а фона на предложенията на италианските епископи за промяна на насоките за кандидатите за семинарии.

През 2005 г. Ватиканът постанови, че църквата не може да допусне ръкополагането на мъже, които са активни гейове или имат „дълбоко вкоренени“ хомосексуални наклонности. През 2016 г. папата потвърди това решение.

2 години по-късно той каза на италианските епископи да не приемат хомосексуални кандидати за свещеници.

По време на своя понтификат (периодът му на управление, бел.ред) папата се опита да предложи по-приветлив подход към католиците от ЛГБТ+, като каза „кой съм аз, за да съдя?“, когато го питаха за хомосексуалните свещеници, и също така предложи възможността свещениците да предлагат неофициални благословии за еднополови двойки.

Вестник Corriere della Sera заяви, че аржентинският папа, който говори италиански като втори език, може би не е осъзнавал колко обиден е бил езикът му, като добави, че забележката е била посрещната с недоверчив смях от епископите.

Източник, близък до папата, казва пред Си Ен Ен, че това може да бъде разбрано и така, че в семинариите има „гей климат“.

Няма официален запис на коментарите, поради естеството на срещата при закрити врата.

Си Ен Ен се обърна към Ватикана с молба за коментар дали папата е използвал този термин, но оттам все още не са отговорили.