Папата призова Украйна да “има кураж за бялото знаме“ и да преговаря с Русия

Папа Франциск призова Украйна да „има куража за бялото знаме“ и да се осмели да преговаря за спиране на войната с Русия, съобщава Ройтерс.

Папата заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия, записано миналия месец.

В интервюто Франциск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна. Интервюиращият използва термина „бяло знаме“ във въпроса си.

Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта за бялото знаме и смелостта да преговаря, казва папата.

Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура на швейцарската обществена телевизия.

Думата „преговарям“ е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш, заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като „бяло знаме“ или „победен“, обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.