Папата: Сексуалното удоволствие е дар от Бога

Но главата на Римокатолическата църква предупреди, че порнографията трябва да се избягва, защото може да доведе до пристрастяване

Сексуалното удоволствие е дар от Бога, което трябва да бъде дисциплинирано с търпение, обяви папа Франциск по време на катехизис на пл. „Свети Петър“ в Рим, съобщи Би Би Си.

Но главата на Римокатолическата църква предупреди, че порнографията трябва да се избягва, защото може да доведе до пристрастяване. И я определи като „удовлетворение без връзка“.

Обръщението на папата във Ватикана се фокусира върху „демона на похотта“. Франциск не за първи път говори срещу порнографията. През 2022 г. по време на разговор със семинаристи за опасностите от социалните медии той предупреди за „дявола на дигиталната порнография“.

„Това е порок, който толкова много хора имат. Толкова много миряни, толкова много мирянки, а също и свещеници и монахини“, призна папата.

Думите на Франциск се тълкуват и като отговор на консервативните критици, разгневени миналата седмица от появила се отново книга отпреди десетилетия на близкия до папата аржентински кардинал Виктор Мануел Фернандес.

Книгата има открито сексуално съдържание – в една от главите се описват разликите между мъжките и женските оргазми. Фернандес признава, че със сигурност не би написал книгата сега.