Параноичните кошмари на Путин: Предателство и отрова

Путин, чието име се превърна в нарицателно за световен агресор заради нахлуването на руските войски в Украйна, се стреми да изкове и покаже пред народа и света „железен” образ на „император” на Русия. Този образ е изграждан години наред.

Руският президент още преди години запона да пуска снимки чрез приближени на Кремъл медии, в които се героизира всяка негова стъпка. Така  през 2016-а и 2018-а календари показват неговата мъжественост чрез снимки, на които е възседнал мечка – символът на Русия, и как държи пушка сред природата. И всичко това да се задоволи ненаситното му его и манията за величие.

Всеизвестни са и други негови „подвизи” – прави се на пилот във военен самолет, появява се гол да кръста (за да се видят плочките на корема му), уж уловил огромна риба, язди буйни коне из степта и т.п., и т. п.

Истината обаче е доста далеч от имиджмейкинга му. В действителност Владимир е обхванат от  страхове, стигащи до маниакално болестно състояние.

Един от най-големите му кошмари е да не бъде предаден от свой приближен и отровен. Това става ясно, когато сяда на масата с други лидери, твърди в книгата си There is nothing for you here бившата съветничка от Белия дом Фиона Хил, която е работила в администрациите на Доналд Тръмп, Барак Обама и Джордж Буш. По време на обеди, на които Хил пристъвала, тя забелязала, че той не докосва абсолютно никакво питие, не пийва дори глътка вода. “Някои от неговите съперници бяха отровени именно от разтворен в чая полоний”, отбелязва тя.

Така през февруари т. г., малко след началото на войната в Украйна, руският лидер смени, или по-скоро уволни, целия екип на кухните си, който наброяваше 1000 души, заради опасения, че сред тях има инфилтрирани хора, искащи да го отровят.

Със сигурност днешният дневен режим на Путин е по-различен отпреди нахлуването на руските войски в Украйна. За параноята му, свързана с отравяне, става ясно и от книга Fragile Empire на британският журналист Бен Джуда. Според него, преди да седне на масата за закуска към обяд (защото става много късно), неговите лични охранители  опитват лично от всяко ястие, което му се предлага. А когато е в чужбина, пие само от една-единствена бяла чаша, която носи със себе си.

Що се отнася до хранителния му режим, то той е супрздравословен, твърдят руските мидии. За закуска на масата му често има извара, пържени яйца, овесени ядки и чаша плодов сок. Едва по-късно пие чаша кафе.  В хранителното му меню са включени домати, краставици, маруля и многориба, която му е любима.  Сладките неща не влизат изобщо в менюто му, въпреки че според изданието “Нюзуик” обича сладолед с вкус на шам фъстък. Не докосва алкохол и не яде млечни продукти, произведени извън Русия.  Обича натуралните церове като чай с мед, масажи и руска баня, а като антистресова терапия Путин използва играта на хокей, бойните спортове и плуването.

Ужасяващият страх  от покушение, който той изпитва, се реализира и в невероятната строгост, с която руските спецслужби охраняват своя лидер, и в безпрецедентните мерки мерки, които той самият – като бивш топшпионин на КГБ, предприема за собственатаси безопасност.

Тъй като изпитва притеснения от евентуални атаки онлайн, той обича да държи всички документи на хартия в червени папки. Обажданията се извършват изключително по фиксирани, а не мобилни телефони, или както през съветската ера – чрез специално изградена линейна вътрешна служебна линия, известна от соца у нас като „петолъчки”.

Придвижванията на президента с кола са изключително редки заради опасенията, че може да бъде поставен експлозив под асфалта, затова лети в Кремъл със специален хеликоптер, охраняван от ВВС. Така елиминирането на Путин е почти невъзможно и според бивши агенти единствено руснаци от спецслужбите биха могли да го извършат.

През изминалите месеци от началото на инвацията в Украйна лекари и експерти изказаха най-различни предположения за предполагаеми заболявания на Путин. Някои дори смятаха, че той е болен от рак в последна фаза и едва ли не е на смъртно легло. А повод за това даде изчезването му от публичното пространство по време на война за около две седмици. „Умиращият” Путин обаче опроверга тези слухове, кат се разходи с бодра стъпка в Туркменистан, където отиде за среща с лидера на страната.

Досега  публично руският президент е признавал само за болки в гърба си, което не е чудно, като се има предвид, че на 7 октомври ще закръгли 70 години.