„Пари или кръв“: Пловдив на нож заради „Колежа“

И днес не мина без страсти в Пловдив. На сесия на общинския съвет основна точка бе дофинансирането на стадионите. Така за заседанието, което традиционно е съпроводено с граждански протести, този път се стекоха фенове на „Ботев“ и „Локомотив“.

Допуснати бяха само отделни техни представители. Но двете агитки се събраха в центъра на града от сутринта, разделени от голям брой полиция. Доста жандармерия охранява после и съветниците.

Преди дни напусналият ГЕРБ кмет Здравко Димитров обяви, че ще предложи общината, въпреки нелекото положение с бюджета, да даде 22,5 млн. лв. за стадион „Христо Ботев“, известен като „Колежа“. Съответно жълто-черните фенове насрочиха събиране пред общината днес, за да защитят желанието си за качествено довършване на обекта. Обаче феновете на „Локомотив“ също отговориха с искане: „Равно финансиране или кръв“. И те насрочиха протест, което доведе до днешната ситуация.

Преди сесията Димитров оповести, че се е намерило компромисно решение. Той изрази готовност да оттегли предложението си и общината да даде по-голяма сума – към 33 млн. лв., но по равно за двата клуба. Всъщност, предложението е на ГЕРБ.

Съветниците на партията са заседавали снощи. Явно все пак има взаимодействие между тях и кмета, макар че през уикенда Бойко Борисов го призова да даде оставка, а той отвърна, че напуска формацията.

„Ще се съобразя с г-н Тотев и групата на ГЕРБ. Ще има и за едните, ще има и за другите“, каза Димитров, цитиран от БНР. Сумата ще се плати разсрочено. Конкретната разбивка е: по 5.3 млн. лв. тази година, по 5.5 млн. следващата и пак по толкова през 2025 г.

Малко по-късно новите сума и разпределение бяха одобрени – 46 гласа „за“, 1 „против“ и нито един „въздържал се“. Създаде се комисия, която да установи извършените до момента дейности и изразходените средства.

Решението за осигуряване на допълнително финансиране ще бъде за сметка на други важни за града проекти, признаха пред БНР представители на всички политически сили Те обаче бяха категорични, че при създалото се напрежение е нямало друга възможност.