Париж гори! Гневни французи подпалиха кръчмата на Еманюел Макрон

Тежки сблъсъци избухнаха в Париж до ресторант на левия бряг на Сена, предпочитан от френския президент Еманюел Макрон по време на 11-ия ден на национални протести срещу пенсионната реформа, съобщи Ройтерс в четвъртък.

„Ротондата“ (La Rotonde), чиято тента беше подпалена от хвърляни от протестиращите бутилки, е добре известна във Франция с това, че беше домакин на силно критикувана празнична вечеря за Макрон, след като той поведе на първия тур на президентските избори през 2017 г.

Започналите през януари протести срещу увеличаването на пенсионната възраст с две години, насочиха гнева на французите срещу президента, който често е мишена на критични транспаранти и скандирания, пише Ройтерс.

„Стачка, блокада, махай се, Макрон!“ скандираха протестиращи в западния град Рен. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, които хвърляха по тях бомбички и подпалиха контейнери за боклук.

Ройтерс посочва, че като цяло протестите са мирни, въпреки че насилието, избухнало в периферията на някои френски градове.

Проучванията показват, че голямо мнозинство от гласоподавателите са против реформирането на пенсионното законодателство и решението на правителството да го прокара през парламента без гласуване. Но източник, близък до Макрон, каза, че това не е важното.

„Ако ролята на президента на републиката е да взема решения според общественото мнение, няма нужда да има избори“, каза източникът. „Да бъдеш президент означава да правиш избори, които може да са непопулярни в даден момент.“

Синдикални лидери и протестиращи заявиха, че единственият изход от кризата е законодателството да бъде отменено, вариант, който правителството многократно е отхвърляло.

„Няма друго решение освен оттегляне на реформата“, каза новият лидер на твърдолинейния синдикат CGT Софи Бине в началото на митинга в Париж.

В шествията в четвъртък – 11-ият ден на протести в цялата страна през последните три месеца, участваха по-малко демонстранти, но въпреки това част от училищата останаха затворени, а полетите в някои провинциални градове бяха намалени, макар и не на летищата в Париж, както при предишните стачки.

Ключова дата ще бъде 14 април, когато Конституционният съвет произнесе решението си по законопроекта за пенсиите. Конституционни експерти казват, че е малко вероятно съветът да отмени законодателството.

„Мобилизацията ще продължи по един или друг начин… Това е състезание на дълги разстояния“, каза Бине от CGT

Докато Макрон е на държавно посещение в Китай, един протестиращ държеше транспарант, на който пишеше: „Макрон подайте оставка. Ще ни чуете чак до Китай“.