Парламентарен битак: Колко струва постът шеф на НС? (ВИДЕО)

Малко след тържественото откриване на 48-то Народно събрание работата му зацикли заради невъзможността да бъде избран председател. В крайна сметка депутатите се разотидоха, а първото заседание ще продължи утре.

Според източник на Novinar.bg патовата ситуация е наложила тайни преговори с предлагане на облаги, само и само ГЕРБ да успее да се добере до поста, чиято значимост мнозина подценяват.

Причината да се докараме дотук е невъзможността да се събере мнозинство за подкрепа на един от двамата водещи кандидати – издигнатия от първата политическа сила ГЕРБ Росен Желязков и кандидата на втората партия „Продължаваме промяната“ Никола Минчев. Така две процедури за избор на председател се оказаха неуспешни.

При първия тур на гласуването отпаднаха другите двама претенденти – издигнатия от БСП Кристиан Вигенин и Петър Петров от „Възраждане“. Съгласно приетата от депутатите процедура, Желязков и Минчев отидоха на балотаж, който също не излъчи победител.

Минчев събра 98 гласа от ПП, ДБ и БСП, но 142-ма бяха против кандидатурата му. Желязков поведе с 5 гласа – от ГЕРБ и ДПС, но 137 депутати бяха „против“.

Вежди Рашидов (ГЕРБ), който като доайен откри тържественото заседание, тръгна да обявява Желязков за новоизбран председател, но залата възрази.

Така се стигна до втора процедура за избор на председател, в която вече кандидатите са петима – новият претендент е Йордан Цонев от ДПС.

И при втората процедура не бе избран председател, след като на балотаж отново отидоха Минчев и Желязков, но пак нито един от тях не събра подкрепата на повече от половината от присъстващите.

Така в крайна сметка Рашидов обяви, че заседанието ще продължи в сряда от 10 ч., остава да видим дали задкулисните сделки са постигнали търсения ефект.

Видеото ТУК