Парламентът подхваща схемата с Пловдивския панаир

Парламентът ще обсъди проект на решение за възлагане на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред „Централен депозитар“ АД по вписване на безналичните акции от Община Варна в полза на държавата от капитала на „Международен панаир Пловдив“. Това е първата точка в приетата програма на Народното събрание за днес.

С проекторешението се предлага парламентът да възложи прехвърлянето на 16 314 400 броя безналични акции от Община Варна в полза на държавата във връзка с валидно сключен договор за дарение от 2017 г.

Преди два дни членовете на парламентарната икономическа комисия приеха проекта на решение във връзка с акциите на Община Варна в Пловдивския панаир. Проектът е внесен от Росен Костурков („Продължаваме Промяната-Демократична България“) и група народни представители на 5 май 2023 г.

На заседанието на комисията вносителите посочиха, че при наличието на вече сключен договор, за който не се изисква писмена форма, Общински съвет – Варна не е можел да оттегли решението за връщане на акциите на държавата, поради което има възможност за действия от икономическия министър за охраняване на обществения интерес.

В средата на май служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пое ангажимент още веднъж да бъде разгледана възможността за намиране на юридическа основа държавата да си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир. Това стана по време на парламентарния контрол на отправен от Даниел Лорер (ПП-ДБ) въпрос, свързан с казуса с апортирането на акциите на Община Варна от Пловдивския панаир в „Пълдин туринвест“ АД. 

Депутатите ще гласуват на първо четене два законопроекта за промени в Търговския закон. Измененията бяха обсъдени вчера, но изтичането на пленарното време и липсата на кворум станаха причина за отлагане на гласуването за днес.

В петък не е предвиден редовен парламентарен контрол.