Партиите в НС отхвърлиха искането на журналистите за достъп до депутатите

Ще бъдат изпълнени само техническите искания, които парламентарни репортери изпратиха в писмо

Днес на председателски съвет в Народно събрание е било постигнато съгласие да остане забраната за журналистите да влизат в кулоарите. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ единствено Никола Минчев се застъпи за достъпа на медиите в парламента на днешния председателски съвет. 

Миналата седмица парламентарните репортери внесоха подписка с искане да бъдат допуснати в кулоарите на Народно събрание. Сега тяхната работа е ограничена само до гледане на пленарните заседания на екран, далече от депутатите.

Най-важната точка в петицията беше кулоарите да се отворят за достъп на журналистите, без право право на записване на видео и аудио съдържание и фотографско заснемане.

Заедно с това журналистите поискаха и по-добро интернет покритие пред пленарната зала; пространството пред пленарната зала да се превърне в работна зона; да се разшири мястото за работа на фотографите в залата; да се допълнят условията и реда за издаване на акредитации.

Днес обаче на председателски съвет, в който участват лидерите на парламентарните групи или техни представители всяка сутрин, за да вземат решения по точки от дневния ред, е било решено журналистите да останат ограничени в малкото пространство пред пленарната зала.

Според източници на OFFNews обсъждането е протекло основно между председателя на НС Росен Желязков, „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС по подигравателен начин с шеги „какво ще ги правим сега журналистите“ и как най-много ще получат нов контакт или разклонител.

Делян Пеевски дори се е пошегувал „да светнат пред пленарната зала“, защото на журналистите им било тъмно.

Всеобщото мнение било, че журналистите „нямат място да слухтят“ в кулоарите на парламента.

От страна на ПП-ДБ в дискусията участвали Атанас Атанасов, Никола Минчев и Стою Стоев. Единственият от тях, който се застъпил за журналистите, е Минчев. 

Той потвърди пред OFFNews, че е било взето решение журналистите да останат ограничени извън кулоарите. Всички други искания ще бъдат изпълнени, съобщи той.

Никола Минчев каза, че е било решено след Нова година журналистите да получат собствена wi-fi мрежа, към която да се вържат, защото имало една медия, която на ден генерирала трафик от 70 GB.