Партията на Вучич спечели убедително вота в Сърбия

На трета позиция е "Сръбската социалистическа партия" (СПП) на Ивица Дачич с 6,6 на сто. Коалиция НАДА получава 4,9 на сто от гласовете

Сръбска прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели убедително предсрочните парламентарни избори.
СПП печели 46,3 на сто от гласовете. На второ място е „Сърбия срещу насилието“ с 23.6 на сто. Това сочат резултатите на CESID/IPSOS на базата на 90,2% от подадените гласове, съобщи БГНЕС.

На трета позиция е „Сръбската социалистическа партия“ (СПП) на Ивица Дачич с 6,6 на сто. Коалиция НАДА получава 4,9 на сто от
гласовете. Ако тази тенденция се запази в 250-местния парламент СПП ще има 128 мандата. „Сърбия срещу насилието“ 65 мандата. ССП 18 мандата, а НАДА 13 мандата. В парламента ще влезе и формацията на д-р Бранимир Несторович с 4,8 на сто или 13 депутатски места. Унгарското малцинство ще има 6 мандата. Коалицията „Справедливост и помирение и Демократически съюз“ на хърватите във Войводина 3 мандата. Формацията на Сулейман Углянин – 2 мандата. По 1 мандат ще има листата Шаип Канберия и Руската партия.

Общо 18 партии и съюзи се бориха за подкрепата на 6,5-милионния електорат за 250 места в парламента. Прагът за влизане в парламента е 3% от гласовете.

„Моята работа беше да направя всичко, което е по силите ми, за да си осигуря абсолютно мнозинство в парламента“, каза Вучич пред репортери, докато празнуваше победата на СПП в щаба в Белград.

Настоящите извънредни избори се провеждат по-малко от две години след последния кръг на президентския и парламентарния вот.