Първи министър хвърля оставка?

Здравният министър Христо Хинков каза, че е имал дилема дали да си подаде оставката веднага или да продължи да работи въпреки несъгласие с кадровия решения на премиера Николай Денков относно екипа му в Министерството на здравеопазването. На този етап е решил да продължи, но срещу работата му вече има сериозно напрежение, включително сред мнозинството, което го излъчи.

В интервю пред Люба Кулезич по Евроком Хинков беше провокиран да коментира дали назначението на единия му заместник проф. Илко Гетов му е било натрапено. Поводът беше предходно участие на бившия здравен министър Илко Семерджиев, който твърди, че на Хинков му се бъркат в екипа без той да може да се противопостави.

Според Семерджиев Гетов е „дясна ръка“ на бившия министър Асена Сербезова, която пък обвинява в обслужване на интереси на „фарма мафията“. По повод тези твърдения Хинков потвърди, че „Илко Гетов е назначение на премиера и аз нямам много големи лостове и възможности да влияя върху това“. Здравният министър уточни, че това е част от формулата на властта – премиерът да има думата за назначения на зам.-министри. Хинков обаче не скри и разочарованието си от махането на другия му заместник – Бойко Пенков, който бил един от двамата, които сам си е избрал.

„Дилемата ми е дали аз трябва да си подам оставката веднага или да продължа да се боря в тази ситуация. Аз реших да продължа да се боря с решенията на правителството в лицето на премиера, който е взел това решение“, каза Хинков.