Първи признаци на настинка: Десет начина за справяне още в зародиш

Обикновената настинка може да бъде изключително неприятна, но има някои средства, които могат да облекчат симптомите

Имате дращене в гърлото, кашлица, главоболие и многобройните тестове за Ковид са отрицателни? Вероятно просто имате обикновена настинка. Макар че те не са сериозни, все пак са доста дразнещи.

Учените все още не са успели да намерят лек за обикновената настинка, но това не означава, че трябва просто да я преживеете, без да правите нищо за симптомите си.

През седемте до десетте дни, които са необходими на тялото ви, за да се възстанови напълно, можете да направите много неща, за да спрете страданието и да облекчите класическите и неприятни симптоми на настинката – знаете, хремата, дращенето в гърлото, досадното главоболие. В аптеката можете да намерите някои добри средства, които да ви помогнат да спрете настинката да ви карат да сепочувствате по-добре.

Други средства, които облекчават симптомите на настинката обаче може да се намират в кухнята ви. Съществуват реални научни доказателства за класически домашни средства като пилешка супа например.

Ето 10 начина да преборите настинката още в зародиш: 

Горещ чай или пилешка супа

Или просто всякаква гореща течност. Има причина хората винаги да ви казват да пиете чай или да ядете пилешка супа. „Горещите течности увеличават скоростта на мукоцилиарния клирънс„, обяснява д-р Брус Барет, професор в катедрата по семейна медицина и обществено здраве в Университета на Уисконсин – Медисън. В дихателните пътища имате малки власинки (реснички), които помагат за изчистването на слузта от дъното на белите дробове чак до предната част на носа, обяснява той. „Горещите течности увеличават тази активност“, казва той.

Жабурете се със солена вода

Гаргарата със солена вода няколко пъти дневно по време на сезона на настинките и грипа отдавна се е доказала като домашно средство, което може да помогне при запушен нос и удобелена носна лигавица. Всъщност в момента тече проучване, което изследва ефикасността ѝ при лечението на симптомите на Ковид-19. За да изпробвате този метод за облекчаване на симптомите на настинка, просто смесете и разтворете около половин чаена лъжичка сол в топла вода и правете гаргара няколко пъти дневно.

Вземете горещ душ

Въпреки че не са проведени изследвания, които да докажат, че вземането на горещ душ може да излекува настинка, доказано е, че това средство помага за облекчаване на някои общи симптоми. Парата от горещия душ може да овлажни синусите и гърлото ви, както и да помогне за размекване на секритите, които запушват носа и да отпусне скованите мускули.

Освободете се от стреса

Когато сте под стрес, имунната ви система реагира недостатъчно на вирусни и бактериални инфекции„, казва д-р Сандра Адамсън Фрайхофер, интернист и бивш президент на Американския колеж на лекарите. Може би затова проучването, проведено от д-р Барет и колегите ѝ, публикувано в PLoS One, установява, че обучението по медитация намалява честотата, продължителността и тежестта на настинките им. Превръщането на медитацията в рутинна практика може да ви помогне да избегнете разболяването. Между другото, в проучването са разгледани и физическите упражнения и е установено, че хората, които правят редовно физически упражнения, също са по-малко склонни към настинки.

Помислете за цинка

Много хора се кълнат, че цинкът, обикновено под формата на таблетки за смучене, намалява симптомите и тежестта на настинката, особено ако ги приема в рамките на първия ден или втория ден от настинката. Всъщност, въпреки че няма изследвания, които да показват, че приемът на цинк може ефективно да лекува настинка, проучване от 2017 г. показва, че приемът му под формата на таблетки за смучене може потенциално да намали продължителността на настинката.

Опитайте с ехинацея

Проучванията за това дали тази билка може да предотврати появата на настинка, или да ви помогне да се справите с нея по-бързо, се разминават. Д-р Барет също не е намерил категорични доказателства, но е открил нещо интересно в изследванията си. Неговата група давала или плацебо, или ехинацея на едни хора, а на други не давала никакви хапчета. След това наблюдавали кой от тях се простудява. Хората, които имали някакъв положителен опит с ехинацеята – приемали са я преди и са смятали, че действа – и които получили хапчета, се изкарали настинката за 3 дни по-малко от хората, които не получили никакви хапчета. Нямало значение дали в таблетките действително има ехинацея, или не. „При настинките има много силен плацебо ефект„, казва д-р Барет. Това означава, че ако смятате, че ехинацеята (или друго безвредно средство като пилешка супа) действа, опитайте.

Яжте правилните храни

Това винаги е добър съвет. Но може би има нещо, което може да предотврати настинката. „Ако човек има определени здравословни навици, имунната му система като цяло е по-силна„, казва д-р Шарън Бергкуист, доцент по медицина в университета „Емъри“. „Балансът на чревните бактерии е ключова част от имунната ви система„, казва тя. Затова трябва да храните добрите си бактерии с това, което те обичат да ядат; това е категорията храни, считани за „пребиотици“. Това са:

  • плодове
  • зеленчуци
  • бобови растения
  • ядки
  • семена

Това, което ги обединява, са фибрите. „Всички пребиотици са фибри, но не всички фибри са пребиотици„, казва тя. Но ако се зареждате с горепосочените храни, ще си набавите вида фибри, които чревните ви бактерии харесват.

Достатъчно сън

Достатъчният сън е от решаващо значение за поддържане на силна имунна система, която е необходима за по-бърза борба с микробите и отблъскване на настинката. Проучване в Archives of Internal Medicine установява, че хората, които спят по-малко от седем часа на нощ, са три пъти по-податливи на настинки, отколкото тези, които спят по осем или повече часа на нощ.

Мийте ръцете си

Знаем, че знаете, но наистина – трябва да го спазвате, защото това действа предпазващо на разпространението на настинките. Сапунът и водата са напълно достатъчни; те разнасят и отмиват микробите. Горещата вода е чудесно усещане, но ако сте на място, където няма такава наоколо, не се притеснявайте – изследване на университета Рутгерс не установи разлика в почистващата сила, когато водата е 60 (студена), 80 (топла) или 100 градуса. Времето обаче има значение. Колкото по-дълго търкате, толкова по-малко са микробите.

Консумирайте чесън

Чесънът отдавна е обявен за полезен за здравето, като намалява риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Някои проучвания дори показват, че приемът на добавки с чесън може да намали риска от настинка или дори да намали продължителността на настинката и да сведе до минимум симптомите, ако се приема редовно през сезона на настинките и грипа.