Първи случай на морбили регистрираха у нас

Първи случай на морбили при 4-годишно дете е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). То е било имунизирано с първа доза, но се заразило преди поставена втора.

При изследването е установено, че детето не е изградило антитела и вероятно не е направило добър имунитет към ваксината, обясниха от НЦЗПБ.

Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в Националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола.

Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от 8:30 ч. до 17 ч. в делничните дни.

В началото на годината Румъния обяви епидемия от морбили, а Световната здравна организация (СЗО) отчете тревожен ръст в случаите на заразата.

Увеличението е 30 пъти в 40 от общо 53 държави в региона. Очаква се тенденцията да продължи, ако не бъдат предприети спешни мерки.

Над 30 000 случая са докладвани за периода между януари и октомври 2023 г. в сравнение с 941 случая, отчетени през цялата 2022 г.

За същия период има 21 000 хоспитализации, а две държави съобщават за пет смъртни случая, свързани с морбили.

През 2023 г. заболяването е засегнало всички възрастови групи, като има разлики в разпределението на случаите в отделните държави.

Като цяло 2 от 5 случая са били сред деца на възраст от 1 до 4 години, а 1 от 5 случая – сред възрастни на 20 и повече години.