Първо в Novinar.bg: Гълъб Донев прави съвет за санкциите срещу Русия, ще поевтинее ли горивото?

Служебното правителство предвижда да направи междуведомствен съвет, който да се занимава с прилагането на санкциите срещу Русия. Това се разбира от проект на постановление, публикувано на портала за обществени консултации.

Срокът за обществено обсъждане изтича на 30 септември, научи Novinar.bg.

Проектът, изготвен от министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков, предвижда бъдещата структура – в която ще има представители от всички министерства – да се занимава с „надграждане на националната координация по прилагане на ограничителните мерки.

Посочва се, че до момента приетите санкции на Европейската комисия срещу Русия са 44. Това предпоставило „възникването на множество практически казуси при прилагането на ограничителните мерки от държавите – членки на Европейския съюз“.

Ако постановлението бъде окончателно прието, Министерският съвет ще „разрешава или отказва да разреши освобождаване от действието на ограничителна мярка“, ако това е в синхрон с европейските актове.

Тоест, правителството ще има думата дали за даден субект в България може да се направи изключение от прилагането на санкциите с надеждата това да повлияе на конкретни сектори от икономиката, например да поевтинее горивото.

Фирмите ще трябва да подават заявления до бъдещия Национален координатор по спазването и прилагането на санкциите срещу Русия.

То включва лични данни и данни на фирмата, информация за искането и доказателства към него. Правителството ще има две седмици, за да вземе решения по исканията.

Те ще могат да бъдат обжалвани пред Административния съд, но това няма да спира изпълнението им до произнасянето на съда.