Първо в Novinar.bg: Вижте ареста на мошеника, гепил 8 апартамента от старци в София (ВИДЕО + СНИМКИ)

Задържан е адвокатски сътрудник, на когото са повдигнати обвинения за документни престъпления с присвояване на 8 апартамента в София, както и за държане на оръжия и боеприпаси.

Арестът е осъществен след няколко месечна оперативна работа от  служители от отдел „Икономическа полиция“ в СДВР. При воденото разследване била установена схема за неправомерно придобиване на право на собственост върху множество недвижими имоти, при която са ощетени самотноживеещи възрастни хора и наследници на починали.

Идентифициран бил и авторът на схемата – 57-годишен мъж, адвокатски сътрудник. Той е действал чрез подставени лица. След придобиването на правото на собственост върху имотите, те  извършвали фиктивна замяна с  обвиняемия за други недвижими имоти извън столицата или движими вещи, с многократно по-ниска стойност.  Според събраните до момента данни по този начин мъжът е придобил 8 апартамента  с висока материална стойност в различни части на столицата.

След доклад на материалите в прокуратура  е поискано и получено разрешение за претърсване и изземване от адреси и МПС на територията на София, като искането е предварително съобразено с разпоредбите на чл. 33 от  Закона за адвокатурата, с оглед функционалната неприкосновеност на адвокатите и адвокатските сътрудници.

Искането на разследващите органи и наблюдаващият прокурор е одобрено от първоинстанционния Софийски районен съд и разрешение за действията е дадено. На 16 януари били предприети действия по ареста на 57-годишния мъж, задържани били още две жени и мъж, които след разпит са освободени. В рамките на проведени процесуално-следствените действия от адреси и автомобили са намерени и иззети  инкриминирани документи, голямо количество незаконно оръжие и значителен брой боеприпаси.

След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура 57-годишният е привлечен като обвиняем по чл. 339 ал.2 и чл. 316 във връзка с чл. 309 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Подробности по воденото разследване съобщиха заместник директорът на СДВР ст. комисар Мирослав Данаилов и началниците на отделите „Разследване“ и „Икономическа полиция“ в СДВР.