Първото разследване срещу главен прокурор приключва без данни за престъпление

Даниела Талева е постановила отказ от образуване на досъдебно производство

Първото разследване срещу главен прокурор приключва без данни за престъпление. Определената за разследващ обвинител номер 1 и заместниците му Даниела Талева е постановила отказ от образуване на досъдебно производство по първия сигнал, по който започна работа, съобщи тя за БТА.

 

Сигналът, за който става въпрос, е срещу настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с имотни сделки през 2020, 2021 и 2022 г. Даниела Талева обясни, че твърденията, които се излагат в медийните публикации, приложени в сигнала, не се потвърждават от събраните материали по проверката. Тя посочи, че в хода на извършваната проверка са снети обяснения от Сарафов и от всички лица, посочени в статиите. Също така са изискани документи и нотариални актове.

Тя допълни, че подателят на сигнала е уведомен и може да обжалва отказа, постановен на 25 януари. От Софийския градски съд казаха за БТА, че към момента нямат информация да е постъпила молба за обжалване. Талева обясни, че продължава работата ѝ по всички предадени сигнали по механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Също така добави, че работи добре със специално определените служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, които ѝ помагат при проверките и разследванията на сигналите, като отбеляза тяхната професионална работа.