ПАС поряза вота в Панагюрище, падна и ОбС в Каварна

Пазарджишкият административен съд (ПАС) обяви за недействителен избора на кмет на община Панагюрище.

Според магистратите са установени съществени нарушения на изборния процес при провеждането на балотажа. С нормите на Изборния кодекс са въведени изисквания, спазването на които дава гаранция, че изборите са проведени без нарушения. В случая тези изисквания са нарушени.

При така установените нарушения на изборния процес, следва да се отмени решението на ОИК – Панагюрище и избора за кмет на Община Панагюрище, проведен на втори тур да се обяви за недействителен, предаде БНТ.

Резултатите от вота бяха обжалвани от досегашния кмет на Панагюрище Никола Белишки, който загуби на втори тур с 28 гласа от Желязко Гагов. Предмет на жалбата бяха нарушения в 15 секции. Бюлетините от 14 комисии бяха преброени от вещи лица в Панагюрище, а от 25 СИК в Попинци бюлетините бяха преброени в съдебната зала.

Днес и Административният съд в Добрич взе решение за касиране на изборите за общински съветници в община Каварна. Делото беше заведено по жалби на Местна коалиция „Българска прогресивна линия“ и кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ.

По време на съдебните заседания бяха преброени наново всички бюлетини от 30-те секции, като бяха установени драстични разминавания, разпечатани пликове с бюлетини и развързани чували. В съдебната зала вещите лица представиха заключения от видео експертиза и съдебно-статистическа експертиза.

Съдия Красимира Иванова заяви, че има обосновани съмнения за промяна във вота на гласоподавателите на община Каварна. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.