Пламен Борисов, Виктор Соловейчик, Драгомир Йорданов, Катерина Йочева, Татяна Бъчварова, Красимира Милачкова (от ляво надясно) преди изслушването вчера

ПАТ: Нито един наш съдия не мина ситото на ЕСПЧ

Нито един кандидат за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург не е одобрен след изслушването, проведено вчера. Това се вижда от протокола на изпитната комисия, публикуван от Министерството на правосъдието.

Комисията изслуша вчера шестима кандидати: Татяна Бъчварова, Катерина Йочева, Драгомир Йорданов, Пламен Борисов, Красимира Милачкова и Виктор Соловейчик.

„След като прецени представянето на явилите се на проведеното публично събеседване кандидати, Комисията намери, че към момента не са налице трима кандидати, които да отговарят на критериите“, приема комисията, ръководена от Пламен Панайотов.

Сега процедурата по подбор на български съдия, който да заеме мястото на Йонко Грозев, чийто мандат изтича на 12 април догодина, ще трябва да стартира отново. Тази, която вчера приключи без успех, първоначално беше удължена, след като не се явиха достатъчно кандидати.

Желаещите първо бяха само трима. Този брой обаче е недостатъчен, тъй като страната трябва да предостави на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която избира съдиите в Страсбург, списък с трима класирани и друг с резервни кандидати.