Патриарх Неофит назначи свещеници в Руската църква

С днешна заповед патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма „Св. Николай Чудотворец“, известен още като Руската църква. Това съобщи официалният сайт на Светия синод. Не се съобщава броят и имената на свещенослужителите, но е публикувана снимка с уточнението, че са имали лична среща и са получили благословията на главата на Българската православна църква.

Храмът остана без свещеници и беше заключен след като по искане на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) предстоятелят на софийското подворие Васиан Змеев и още двама свещеници бяха експулсирани от България, „заради действия, които не съответстват на статута им в България“. Седмица по-рано Северна Македония обяви за персона нон грата Змеев.

Патриарх Неофит очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и „продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни“, информира Синодът.

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски.

В съобщението се подчертава, че действията на главата на Българската православна църква и софийски митрополит са продиктувани от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъдат разбирани само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони, уточнява Светият синод.

Всички останали въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Синода.

Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.