Пътуване с деца: Изпитани съвети, които ще ви бъдат от полза

Лятната ваканция означава пътуване за много семейства и ние знаем, че много от вас нямат търпение да посетят приятели и роднини и да предприемат планираните пътешествия. Пътуването с малки деца е свързано с редица предизвикателства, затова съставихме този списък със съвети за пътуване с малки деца.

Разкажете на децата какво да очакват

В почти всички ситуации децата се справят по-добре, когато предварително знаят какво да очакват. Само не забравяйте да го направите в подходящия момент – третокласникът може да прекара месеци в четене на информация за дестинацията на пътуването ви, но за двегодишното дете ще е по-добре, ако научи за пътуването няколко дни предварително.

Независимо дали шофирате или летите, можете да запознаете децата с това какво да очакват. В колко часа ще отпътувате? Какво трябва да знаят за етикета в колата или за преминаването през летищната охрана? Кои неща е подходящо да правят и кои – не?

Книги, кратки видеоклипове, филми и играчки са чудесни начини да покажете на децата какво да очакват по време на пътуване. Използвайте това време, за да развълнувате децата за това, което ще видят и преживеят по време на пътуването.

Коригирайте собствените си очаквания

Ако сте пътували сами или като двойка, преди да имате деца, подгответе се, че нещата ще бъдат различни. Дългите походи или денят в музея на изкуствата ще бъдат твърде сложни (и вероятно скучни) за малките деца. Не планирайте дейности, които изискват дълги периоди на мълчание, седене неподвижно или забрана за пипане – тези ситуации ще бъдат стресиращи за вас и вашите деца.

Вместо това помислете как можете да изследвате новата област по приятелски за децата начини. Парковете са чудесен начин да опознаете местната култура заедно с други семейства. Увеселителните паркове винаги са хит. Повечето деца са очаровани от животните, затова помислете за зоологическа градина, градски зоопарк или аквариум, или дори за наблюдение на патици в парка. Намерете начини децата да се движат и да играят.

Планирайте, планирайте, планирайте предварително

С деца на ръце трябва да се съобразявате с много повече неща, особено ако пътувате със самолет. Дръжте предметите, които ще трябва да бъдат извадени по време на проверката за сигурност, на леснодостъпно място. Ако пътувате с много допълнителни закуски и залъгалки, процесът на проверка може да отнеме повече време. Сложете на децата си удобни, лесно свалящи се обувки. Добро правило на летището е да избягвате всичко с копчета, връзки или ципове, ако децата не могат да ги разкопчаят сами.

Помислете как ще забавлявате децата на летището, дали ще трябва да отделите време за хранене, докато чакате полета, и как ще се справите с промените във въздушното налягане, които могат да причинят дискомфорт на ушите. Пристигнете по-рано за полета, за да избегнете стресиращото бързане по летището с превъзбудени деца.

Ще трябва ли да чекирате детска количка? Столче за кола? Ще ви струва ли това допълнително? Запознайте се с правилата на вашата авиокомпания, за да избегнете неприятни изненади на летището.

Ефективно опаковане

„Деца“ и „ефективно опаковане“ може да звучи като оксиморон, но можете да сте умни и да опаковате всичко, което ви е необходимо. Обмислете възможността да вземете назаем или да закупите по-малки варианти на основни предмети, като например количка, която е компактна.

Ако ще отсядате на място, където можете да перете, опаковайте по-малко дрехи и направете едно или две пранета по време на пътуването. Освен ако не пътувате до някое отдалечено място, можете да си купите тоалетни принадлежности, когато пристигнете, или да използвате безплатните продукти в хотела. Не забравяйте, че в крайна сметка може да се наложи да носите детето си и/или неговия багаж през летището, и се запитайте колко искате да влачите.

От друга страна, трябва да сте сигурни, че сте опаковали тези неща от първа необходимост:

  • Допълнителни дрехи за деца от всички възрасти в случай на злополука, разливане на вода и др.
  • Малки развлечения (Не е проблем да нарушите правилата си за престой пред екрана в самолета. Не забравяйте да изтеглите игри или филми предварително, тъй като няма да имате достъп до интернет)
  • Кърпички и дезинфектант за ръце
  • Детски книги или книжки за оцветяване
  • Удобни предмети, като малко одеяло или плюшено животно, за спане в самолета или в колата
  • Много закуски (дори авиокомпаниите, които предлагат храна, обикновено не предлагат продукти, които да се харесат на децата)
  • Вода
  • Найлонови торбички за събиране на отпадъци
  • Пелени и/или памперси

Аптечка

Необходимо е да се запасите с основни лекарствени препарати, които да ви бъдат от полза при извъндердни ситуации. Такива са лекарствата против алергии, лекарства при стомашни вируси и други.

Изберете удобството

Ако се опитвате да спрете да разчитате на памперси през нощта, браво на вас, но сега е моментът да си позволите известна снизходителност. Пътуването с малки деца само по себе си е достатъчно стресиращо, така че помислете какво ще е най-удобно за вашето семейство.

Памперсите за еднократна употреба са леки, а вие със сигурност не искате да носите миризлив багаж през летището. Ако все още работите по обучението на гърнето или дори ако детето ви е напълно обучено на гърне, но все още е достатъчно малко, сега е моментът да ги използвате. Така не само ще избегнете да ставате и да слизате по време на целия полет или да прекарвате по-голямата част от пътуването по спирките за почивка, но има моменти, когато просто няма да имате достъп до тоалетна.

Внимателно планирайте времето за заминаване

Ако ще шофирате, помислете дали предпочитате да шофирате през нощта, докато малките ви деца спят, а на следващия ден да наваксате, или да шофирате през деня и да спите заедно в хотел през нощта е по-подходящо за вашето семейство.

Ако летите със самолет, сутрешните полети са чудесен вариант. Ранните сутрешни полети са с най-малка вероятност да бъдат забавени или отменени и обикновено са по-малко претъпкани. По-вероятно е да седнете до други родители, които ще проявят разбиране към изблиците на гняв по време на полет и честото ходене до тоалетна. За да стигнете навреме до летището за полет рано сутрин, е необходимо да станете в ранните часове, така че е по-вероятно децата да подремнат по време на пътуването.

Планиране на подходящи за децата дейности, където и да сте

Част от това означава да планирате предварително, а друга част – да бъдете гъвкави. Уверете се, че сте отделили време в маршрута си за екскурзии, насочени към децата, като тематичен парк или детски музей.

Редувайте дейности за възрастни с възможности за децата да тичат, да играят и да вдигат шум. Ако се разхождате по улиците на древен град и се възхищавате на архитектурата, подгответе се да спрете, когато детето ви види парк с люлки. Включвайте животни, време сред природата и забавни преживявания с храна, когато можете.

Намерете възможности за забавление дори докато пътувате до дестинацията си. Има ли вашето летище закрита детска площадка? Музей на самолетите или декоративни светлинни дисплеи? Някои авиокомпании дори предлагат приятелски за децата екстри по време на полет, като книжки за занимания, материали за оцветяване и други.

Не забравяйте за развлеченията

Споменахме ли, че правилата за време пред екрана не важат, когато пътувате с малки деца? Вие познавате децата си и знаете какво е необходимо, за да ги забавлявате. Дългите пътувания са скучни, а на децата може да им е трудно да останат седнали по време на полетите, когато има цял самолет за изследване.

Имайте някои трикове в ръкава си, като таблет, зареден с любимите им игри и предавания, книжка за оцветяване или списък с игри. Никога не подценявайте елемента на изненадата: Новата играчка или книга е по-вълнуваща от тази, която са виждали много пъти, а за малчуганите разопаковането на предмета е половината от забавлението.

Резервирайте правилния хотел

Ако ще отсядате в хотели, помислете за предварителна резервация, освен ако нямате време и търпение да се оглеждате. Това лято, тъй като все повече семейства отново пътуват, може да е трудно да се намерят свободни хотелски стаи, достатъчно големи за четиричленно или по-многочленно семейство. Възможно е да пристигнете в хотела и да откриете, че няма свободни стаи или че са налични само най-скъпите апартаменти. Спестете си главоболието, като направите предварителна резервация.

Ако ще отсядате в хотела за времето на пътуването си, потърсете удобства, които са съобразени с децата и бюджета. Стая с кухненски бокс ще ви спести куп пари и ще ви позволи да правите здравословна храна. Хотел с плувен басейн е огромна атракция за децата и ще им осигури забавление и активност по време на престоя ви.

Поддържане на рутина

Доколкото е възможно, запазете елементи от ежедневието си у дома, докато пътувате. Това създава усещане за сигурност и познатост, особено за малките деца. Най-важни са рутинните процедури за лягане, които ще гарантират, че вие и децата ви ще получите необходимата почивка по време на пътуването.

Ако вечеряте заедно, къпете децата си и им четете преди лягане у дома, правете тези неща и по време на пътуване. Тези ритуали са успокояващи и помагат на малките деца да знаят какво да очакват. Спазването на рутинни процедури за лягане може също така да помогне при заспиване в различни часови зони.