„Пътят на смъртта“: Няма камери в Хаинбоаз

Нито една постоянна камера за контрол на „състезателите на пътя“ не е поставена в Хаинбоаз. Пътят на практика може да бъде наречен „отсечката на смъртта“, защото едва ли има място в нашата област, където да са загинали повече хора.

За добро или лошо Проходът на републиката е част от област Велико Търново. Това е една от предпоставките винаги да бъдем в черната статистика за най-много жертви по пътищата. За капак през областта преминава и международният коридор от Русе за Свиленград.

Това са и едни от най-натоварените отсечки в страната. Логично е да смятаме, че са и най-добре контролирани от полицаите. И ако това важи в пълна сила за пътя Русе – Велико Търново, то за Хаинбоаз в никакъв случай не можем да кажем същото.

Проходът на републиката е пътят, по който паметниците са на всеки километър. Има всякакви варианти – монументи на бригадирското движение, както и емблематичната скулптура на мъж и жена с кирка и лопата. През последните 15 години обаче по пътя се появиха и други – надгробните плочи на десетките загинали по страшните завои на прохода. Само преди няколко дни две сериозни катастрофи едва не доведоха до поредната трагедия.

Само преди няколко дни две катастрофи затвориха частично Хаинбоаз.

Трасето е едно от най-удобните в страната от този вид. Платната за движение са широки, на места има и допълнителни ленти. Пътната настилка се руши, но засега е подходяща за движение. Всичко това дава смелост на шофьорите да настъпват газта, както и да изпреварват без задръжки.

Разбира се, по трасето има и десетки ограничения на скоростта, които е излишно да споменаваме, че никой не спазва. За съжаление, в Хаинбоаз липсва видеоконтрол, който да следи за скоростта. Този абсурден феномен дава и своите резултати, които се виждат на всеки завой. Освен това по пътя има и населени места, през които автомобилите буквално прелитат. Става въпрос за Въглевци, Вонеща вода, Мишеморков хан и Пчелиново.

Те буквално са заприличали на магистрала, но вместо камери в тях са поставени само автоматични преброителни пунктове…

Опитните шофьори знаят къде може да бъдат изненадани от катаджии.

Понякога униформените вардят във Въглевци, доста рядко във Вонеща вода и Пчелиново. Преди години се срещаха след Предела, а сега най-често следят за нелегални мигранти край Килифарево. Пътните полицаи се появяват рядко по трасето и това вече се знае от шофьорите, които още по-смело настъпват газта в прохода.

Служители на КАТ споделят, че липсва ресурс за по-сериозна охрана на пътя. Няма и пари за камери, защото всички пътища в страната били опасни. Статистиката обаче е красноречива. Най-много в нашата област са жертвите на Хаинбоаз – пътя с най-слаба охрана, по който липсват камери.

Факторът, който създава най-много предпоставки за катастрофи по пътищата, е превишената скорост. Доказано е, че 10 километра над допустимото увеличават шанса за произшествие почти двойно. Хората обаче не разбират това.

Осъзнават го, когато вече се случи неизбежното, когато загубят свой близък и станат от онези, които носят цветя по страшните завои на смъртта. Хората не осъзнават, че пътните знаци не са сложени, за да изнервят шофьорите, а да предотвратят поредната катастрофа по опасната отсечка.