Паяк вдигна колата на служител на ДАИ. Tой свали номерата на репатрака и взе книжката на шофьора

Служител на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) в Пловдив свали номерата на репатрак и отне книжката на шофьора на паяка, след като от общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ вдигнали личния му автомобил заради неправилно спиране, предаде БНТ. 

Общината ще обжалва съставения акт, а ДАИ започна вътрешна проверка по случая, която трябва да установи има ли злоупотреба със служебно положение.

Скандалът избухнал, след като общинският репатриращ автомобил вдигнал неправилно паркирана пред ДАИ Пловдив кола.

„След като минахме с паяка, констатирахме нарушение на кола, която е спряла пред знак, с който е забранено спирането и паркирането. След което докарахме колата тук, тръгнахме за друг сигнал“, разказва Николай Атанасов – служител на ОП „Паркиране и репатриране“.

През това време собственикът на вдигнатия автомобил, който се оказал служител на ДАИ Пловдив, установил липсата му и отишъл на наказателния паркинг, за да си плати глобата.

„Идват две лица – единият с униформа на ДАИ. Той непрестанно обижда, заплашва нашите служители, също така твърди, че ще се върне и ще – цитирам – „ще видите какво ще се случи“, разказва Нъшан Деркалестаниан от ОП „Паркиране и репатриране“.

Инспекторът от ДАИ дори залепил фиша с глобата си върху будката на наказателния паркинг. След това заедно със своя колега изчакал паяка да се върне  и започнала изненадваща проверка. На шофьора на репатрака е съставен акт, отнета му е книжката, свалени са и номерата на паяка.

Констатираните нарушения са липса на лиценз за извършване на обществен транспорт, липса на тахограф, на пътен лист и товарителница.

„Казаха, че задължително трябва да ми вземат книжката, задължително трябва да спрат автомобила. Не работя в момента – нито работя, нито си карам личната кола. Вързаха ми ръцете отвсякъде“, разказва Димитър Стоянов, който е шофьор на паяка.

Стоянов подписал съставения акт с възражения.

Деркалестаниан обясни, че всички констатации са неоснователни, тъй като общинско предприятие „Паркиране и репатриране“ не извършва търговска дейност.

Ден след скандалния случай инспектор на държавната автомобилна администрация от София пристигна в Пловдив, за да провери действията на техния служител. От „Автомобилна администрация“ заявиха, че съставеният акт е заради липсата на лиценз за превози на товари.

„Нека да проверим случая. Не можем да твърдим че има незаконни превози, без да сме установили факти и обстоятелства за извършената проверка“, коментира Антон Ставрев от „Автомобилна администрация“.

Заради това, че са с едно превозно средство по-малко и с шофьор с отнета книжка, общинското предприятие работи в намален обем.