Пазете се! Кърлежите атакуват

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете, по чието тяло са открити 10 кърлежа.

„Детенцето се е разхождало в парк. Искаме да алармираме родителите да внимават с разходките – особено на места, където има неокосена трева и не е било обезпаразитено“, заяви доц. д-р Рада Маркова от Първа детска консултативна клиника пред NOVA.

По думите ѝ се наблюдава по-засилен „кърлежов сезон“ заради дъждовете и може би позакъснели мероприятия по обезпаразитяване.

От Столичната община заявиха, че обичайната пролетна обработка срещу кърлежи в зелените площи на общинска територия и междублоковите пространства е било извършено по план и под контрола на СРЗИ.

Според есперти, дори да сте сигурни, че в парка, който посещавате, е пръскано срещу кърлежи, не смятайте това за 100-процентова гаранция. Осмоногото живее от поне 65 милиона години на Земята (най-старата негова вкаменелост е оттогава) и токсичните химикали не го плашат особено.

Разпространените у нас кърлежи пренасят причинителите на марсилската треска, лаймската болест, кърлежовия енцефалит, Крим-Конго хеморагична треска. В различните райони на страната, в зависимост от климата и ландшафта, преобладават и различни зарази, носени от кърлежи. Общото на тези заболявания е, че са тежки, лекуват се нелесно, засягат целия организъм, а „белезите“ от тях остават за цял живот.

Обикновено женският кърлеж, който всъщност напада хора и животни, забива главата си под кожата. Няколко часа до два дни след това, заедно със слюнката си, излива в мястото на захапване и заразата, която носи. Лошото е, че дори да не носят зараза, някои видове, ако не бъдат отстранени няколко дни от кожата, отделят токсини, които са невротоксични и могат да причинят парализа. Случаите са редки, но това не ги прави по-малко опасни, още повече, че от кърлежовата парализа страдат предимно деца до 10 г.

Кърлежът хапе безболезнено и обикновено хората и животните не го усещат. Затова е важно винаги след разходка из затревени площи да проверим тялото си и тялото на децата за впити кърлежи – малки тъмни точки, на пръв поглед подобни на бемчици, които се виждат само при щателен оглед.

Кърлежите обичат гънките, свивките, нежните места на кожата, но също и лицето и главата. Отстраняването на паразита е спешно – трябва да се направи веднага, щом бъде открит, впит в кожата.