ПАЗЕТЕ СЕ: Скарлатината и варицелата атакуват

Ръст на случаите на скарлатина и варицела отчитат здравните експерти, а директори на училища в столицата сигнализират, че освен болни ученици, имат и болни учители.

„Голям е броят, който наблюдаваме в момента – и на варицела, и на стрептококов фарингит и скарлатина. Вероятната причина е, че по време на пандемията децата и възрастните бяха изолирани и до някаква степен това понижи имунитета”, каза педиатърът от ДКЦ „Вита” д-р Кристин Генкова.

По-често боледуващите са във възрастовия диапазон 5 – 12 години. При съмнения, медикът препоръча консултацията с педиатър или общопрактикуващ лекар. Д-р Генкова обясни и разликата между варицелата и стрептококовия фарингит: „Варицелата е вирусно заболяване, а стрептококовият фарингит се причинява от бактерии”.

Скарлатината, посочи педиатърът, протича с обрив, но е възможно да има само тонзилит. При варицелата почти винаги пък има обрив. „И двете са доста заразни, но варицелата малко повече. Едно дете може да зарази други около десет души край себе си”, коментира още д-р Генкова пред „Нова“.