Пазете се! Змии налазиха паркове и градинки

По градските улици и градинки изкачват неочаквано змийчета, напечени от жегата. Стряскат с бързината си, а съскането им държи настрана минаващи покрай храсти и високи треви. Животинките пъплят и по детски площадки, а вече двама души са ухапаните в страната.

Безобидна змия клъцна младеж на Витоша, улисан в игра с нея, съобщиха от ПСС.

Посред нощ пък пепелянка ухапа 20-годишната Снежана Лазарова от Кресна. Тя бе настанена в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, животът є е вън от опасност, съобщи кореспондентът ни за региона Светлана Василева.

Жената е била ухапана в района на подлеза на жп гарата в Кресна.

Тя била тръгнала да търси мляко за детето си. В тъмното не е видяла змията и я настъпила. Ухапването е под глезена.

Пострадалата и няколко ромски фамилии обитават бараки в района на гарата, където е обрасло с висока трева. От общината съобщиха, че са поръчали препарати, които отблъскват влечуги и ще пръскат навсякъде в града.

От змии са пропищели и в Благоевград, Дупница и Кюстендил. Общините пръскат срещу влечуги. Предупреждават хората да затварят прозорци и врати, за да не се вмъкне някоя вътре.

Змийско нашествие има и във Варна, съобщи кореспондентът ни за региона Даниела Фархи. Сигнали за влечуги валят от вилните зони и кв. “Бриз”.

Забелязвани са и в Морската градина, въпреки че зелените площи редовно се косят. Преди седмица малък смок се мушна в салон за красота в центъра и стресира клиентките и персонала.

Заради зачестяващите сигнали, от общината планират отново да наемат змиеловец, какъвто Варна имаше до миналата година. Специалистът Боян Благоев и сега се отзовава на повиквания. По думите му, в града шетат смокове, които не са отровни, но при ухапване хората задължително трябва да си бият инжекция против тетанус, тъй като змиите ядат мишки и плъхове и може да пренесат зарази.

Влечуги стреснаха и неколцина посетители на диви плажове край града.

Сигнали за змии през последните дни подават и жители на Девня. В един от случаите смок е бил забелязан на детска площадка в градския парк.

По ухапването може да познаете каква е била

Отровата на пепелянката атакува преди всичко кръвообращението

Различаването на ухапванията от неотровни змии от тези на отровните може лесно да стане по белезите, оставени от зъбите на животното. Това обясняват в сайта си от столичната РЗИ.

При пепелянката, най-често срещаната у нас отровна змия, остават две добре различими дупчици от двата по-едри отровни зъба.

При ухапване от смок се образуват две успоредни полудъги от малки и разположени по-гъсто дупчици. Тези белези стават добре видими при притискане на ухапаното място, при което от раничките избиват дребни капчици кръв.

Водните змии често се срещат в населените места в близост до домовете на хората, поради факта, че търсят храна – най-вече мишевидни гризачи – мишки и плъхове. Имат различни приспособления за защита – правят се на мъртви, отделят кръв от устата си, или секрет с неприятна миризма, поясняват още от здравната инспекция. Обясняват предстоящото нападение на отровните змии в следните фази: съскане, издуване на тялото, S-образно нагъване и повдигане на предната част от тялото, при младите екземпляри се наблюдават и потрепващи движения с опашката.

Отровата на пепелянката атакува преди всичко кръвообращението, кръвта, кръвните елементи и тъканите в близост до мястото на ухапване. То е болезнено, отекло и възпалено. При по-тежки случаи се наблюдават температура, повтарящо се повръщане, стомашни колики. Спадането на кръвното налягане може да доведе до опасен колапс на кръвообращението, предупреждават още от РЗИ и препоръчват незабавна лекарска помощ.