Пече ли се коалиция ПП – ГЕРБ?

По време на разговорите ни с ГЕРБ във вторник няма да става дума за коалиция, заяви лидерът на ПП Кирил Петков пред bTV. „Ясно казахме, че няма да подкрепим коалиция с първия мандат, ние ще бъдем конструктивна опозиция. Ще говорим за нашите 16 политики пред камери“, обясни Петков.

Според бившия премиер ГЕРБ от месец искали тайни преговори с тях, но ПП отказвали с мотив: „ние в тъмни стаички договорки не правим“. Петков посъветва ГЕРБ да се срещнат не само с ПП, но и с другите парламентарни групи – точно така щели да направят от ПП, когато получат втория проучвателен мандат. Ако имаме подкрепа за политиките си, ще предложим правителство, обясни Петков.

„Коалиция с ГЕРБ няма да видите в нито един от мандатите“, твърдо декларира лидерът на ПП.

Бившият премиер отрече, че посоченият от ГЕРБ преговарящ – експрезидентът Росен Плевнелиев, има заслуга за преговорите във вторник. Срещнахме се за половин час по време на прием на германския посланик, уточни Петков.

„Единственият шанс за управление на ГЕРБ с ДБ и ПП е, ако ГЕРБ изпълнят три-четири условия – смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация“, заяви в същото време пред БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев.

Петков коментира и отказа на ПП да се срещне с главния прокурор Иван Гешев, който от сформирането на 48-ото Народно събрание си прави срещи с парламентарните групи, за да обсъжда с тях „правната реформа“.

„Когато той говори за правна реформа, а ние виждаме, че той е един от най-големите проблеми на системата, няма да играем театър да се срещаме с него за пиар“, обясни Петков. Но все пак не изключи възможността ПП да се видят с Гешев. „Най-доброто нещо, което Гешев може да направи, е да си даде оставката“, каза още Петков.

„Хартиената“ коалиция като демовариант на коалиция на реванша

Има два концептуални модела, по които могат да се развият нещата – коалиция на реванша или коалиция на компромиса. Това коментира и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНР по повод политическата криза в България.

Според него демоверсията на коалицията на реванша е т.нар. хартиена коалиция (съглашателството между ГЕРБ, ДПС и БСП за връщането на гласуването с хартиени бюлетини в Изборния кодекс, бел. ред.).

По думите му първото издание на тази коалиция е бил изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание.

„Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно – е много тежък. Аз нямам окончателен отговор“, посочи Иванов.

„Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност, като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията.

Рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория мандат“, каза още Иванов. Според него в момента няма добри варианти – има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори.

„Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП). За нас първият мандат (на ГЕРБ-СДС) не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време. … Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат“, посочи той.

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталният проблем със сигурността на България и това, което прави невъзможно доверието между партиите и гражданите и партиите, както и това, което отваря страната към уязвимост от руско проникване, е корупцията.

„Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме“, подчерта Иванов.