Пеевски: На Срещата на върха на НАТО да отиде Главчев, за да няма риск Радев да сее руска пропаганда

„На Срещата на върха на НАТО да отиде Главчев, за да няма риск Радев да сее проруска пропаганда“. България трябва да бъде представена във Вашингтон от министър-председателя Димитър Главчев“. Това заяви в отговор на въпрос от премиера лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Според него в този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатлантически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното право на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия.

Делян Пеевски настоява в позицията си, Министерският съвет да вземе решение министър-председателят Главчев да ръководи българската делегация на предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон.

„Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели“, казва Пеевски, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Той още веднъж подчерта, че партията му и лично той са гарантите за неотклонната ценностна принадлежност на България към евроатлантизма.

„Главчев да реши сам какво смята да прави“

„В крайна сметка не се реши нищо, тъй като имаше разнобой“. Това заяви зам.-председателят на партия „Възраждане“ Цончо Ганев относно обсъждането между партиите кой да представлява България на Срещата на Върха на НАТО.

По думите му въпросът е бил разгледан тази сутрин на председателски съвет преди началото на пленарното заседание на парламента.

„Реши се, че Народното събрание няма да взима отношение, Главчев да реши сам какво смята да прави – дали да отива той, дали да отива президентът“, посочи Ганев.

„Позицията на „Възраждане“ беше такава, че нашият президент, който е главнокомандващ, да отиде и да представлява България, при положение че нямаме постоянен министър-председател“, коментира Ганев. Той посочи, че лидерът на ДПС Делян Пеевски е казал, че „няма да толерира да отива президентът“.

„От „Величие“ подкрепиха това нещо и казаха, че в крайна сметка да си решат те и да си отиде сегашният министър-председател“, посочи също депутатът.

„Разбира се, ПП-ДБ казаха абсолютно същото и застанаха зад ДПС“, добави Ганев.