Пеевски: Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война

ДПС настоява СЕМ да се самосезира

Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война. Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик (Елеонора Митрофанова – бел. ред.) в ефира на една от най-влиятелните обществени медии – БНР.

Това се посочва в позиция на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. След като стана ясно, че Митрофанова ще гостува в предаването, посолството на Украйна също излезе с позиция. Според мисията на Киев у нас „предоставянето на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката“.

„Именно срещу този представител на Кремълския режим срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали. Представител на държава-агресор, която освен въоръжена война срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО. Посланик Митрофанова, която заключва православен храм, назидава и оспорва решения на нашата държава и ЕС“, заявява още Пеевски.

ДПС приема гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България.

Депутатът припомня, че по Конституция и закон обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности.

„Тази отговорност, както и етичният кодекс на медиите, споделен от всички европейски журналистически организации правят недопустимо ефирът на БНР да се превърне в обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация“, пише още в позицията на Пеевски.

Той настоява СЕМ и другите регулаторни органи да се самосезират, за да не се допусне подобна провокация в национален ефир.

„Отговорността на генералния директор на БНР за водената от медията програмна политика изисква преустановяване на всички рискове, свързани с употребата на обществената медия за пропагандни антиевропейски и антидемократични цели“, посочва депутатът от ДПС.